Algemene
informatie gids
Mbo-Verpleegkundige
Crebocode 25655 Leerweg BBL Niveau 4
Jouw beroep
Binnen de sector zorg en welzijn is de kijk op ziekte en gezondheid veranderd. Dit vraagt van de beginnend beroepsbeoefenaar een omslag van zorgen voor naar zorgen dat. Als verpleegkundige ben je de spin in het web als het gaat om het verlenen en regisseren van de juiste zorg. Mensen worden ouder en het uitgangspunt hierbij is dat zij zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren en het liefst in hun eigen omgeving. Van jou als verpleegkundige wordt verwacht dat je samen met de zorgvrager en eventueel met andere relevante professionals, mantelzorgers en vrijwilligers (mede)beslist wat de juiste zorg is.
De opleiding Mbo-verpleegkundige van het Deltion College leidt studenten op in en samen met de (zorg)praktijk. Onze studenten leren op school én in de praktijk. Beroepsgerichte thema’s vervlechten wij zo in ons onderwijsprogramma. Daardoor is ons onderwijs actueel en afgestemd op de zorgpraktijk en relevante technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. De praktijk is nauw betrokken bij de (door)ontwikkeling van ons onderwijs.
De samenleving vraagt om wendbare zorgprofessionals met een lerende houding,
die zich blijven ontwikkelen en snel aanpassen aan de veranderingen. Daarom geven wij onze studenten een brede basis mee aan skills ten behoeve van hun persoonlijke, professionele en maatschappelijke groei.
De mbo-verpleegkundige dient te beschikken over onderstaande bekwaamheden of competenties om te garanderen dat het handelen daadwerkelijk zorgvuldig en verantwoord kan plaatsvinden. De beschrijving van de bekwaamheden maakt gebruik van een ordening in zeven competentiegebieden, gebaseerd op de systematiek van de CanMEDS ( Canadian Medical Education Directions for Specialists23). Het is een internationaal geaccepteerd model voor het beschrijven van competenties voor professionals in de zorg.
De kern van de beroepsuitoefening is de mbo-verpleegkundige als zorgverlener. Alle andere bekwaamheden raken aan die centrale rol.
De competentiegebieden zijn als volgt gedefinieerd:
-
Vakinhoudelijk handelen: de mbo-verpleegkundige als zorgverlener
-
Communicatie: de mbo-verpleegkundige als communicator
-
Samenwerking: de mbo-verpleegkundige als samenwerkingspartner
-
Kennis en wetenschap: de mbo-verpleegkundige als reflectieve professional
-
Maatschappelijk handelen: de mbo-verpleegkundige als gezondheidsbevorderaar
-
Organisatie: de mbo-verpleegkundige als organisator
-
Professionaliteit en kwaliteit: de mbo-verpleegkundige als professional en kwaliteitsbevorderaar
De kern van het beroep is de mbo-verpleegkundige als zorgverlener. De onderliggende vaardigheden, zoals de communicator, de samenwerkingspartner, de reflectieve professional, de gezondheidsbevorderaar, de organisator en de kwaliteitsbevorderaar hangen nauw samen met de rol van zorgverlener.
In het document “Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging” (rapport over de beroepsprofielen en de overgangsregeling) is per competentiegebied de benodigde kennis, vaardigheden en attitude beschreven voor het generieke beroepsprofiel van de mbo-verpleegkundige.
Technologische ontwikkelingen in de zorg
De maatschappij verandert continu en de zorg verandert mee. Zo blijven kwetsbare mensen langer thuis wonen en verplaatst zorg zich steeds maar naar de thuissituatie. Aan de andere kant zie je dat de zorg die in de zorginsteling wordt geleverd, steeds complexer wordt. Technologie in de zorg ontwikkelt zich razendsnel. Je kunt dan denken aan domotica, robotica en e-health:
· Met domotica worden technologische hulpmiddelen in en om huis bedoeld die je inzet om processen en handelingen in huis te automatiseren. Deze kunnen bijdragen aan het langer zelfstandig thuis wonen. Denk bijvoorbeeld aan het op afstand bedienen van het licht en de gordijnen.
· Een zorgrobot is een slimme robot die spreekt en luistert. Ze kan helpen bij allerlei dagelijkse activiteiten, zoals het herinneren aan een afspraak. De zorgrobot biedt vaak ook gezeldschap en geborgenheid.
· De mogelijkheden van e- health. E-health is het gebruik van internettechnologie om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Denk hierbij aan apps, leefstijlmonitoring of andere technologieën om zorg op afstand te leveren, zoals beeldbellen met de arts.
Als verpleegkundige zul je hiermee, nu en in de toekomst, zeker te maken krijgen. Aan jou de taak om in jouw contacten met zorgvragers te onderzoeken en te kijken hoe de kwaliteit van leven vergroot kan worden en hoe technologische ontwikkelingen daarin ondersteunend kunnen zijn.