Retailspecialist BOL/BBL

Crebocode 25809 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Aanvullende informatie over jouw opleiding

De opleiding Retailspecialist is een opleiding op niveau 3. Je kunt deze opleiding beginnen met een VMBO Kader opleiding, VMBO Gemengde Leerweg of VMBO TL. Ook met een relevante niveau 2 opleiding binnen het MBO is het mogelijk om deze opleiding te starten. Wel is het belangrijk dat je de onderdelen Nederlands, Engels en Rekenen op voldoende niveau beheerst. Als tijdens de intake hierover vraagtekens naar boven komen, wordt er individueel bekeken wat verstandig is.

De voorwaarden voor een positief bindend studieadvies

Verzuim

Je hebt minimaal 85% van de lessen bijgewoond. We kijken hierbij zowel naar geoorloofd als ongeoorloofd verzuim.

Resultaten

Je hebt minimaal 70% van alle aangeboden onderdelen voldoende afgerond.

Beroepshouding

We verwachten van jou een professionele beroepshouding. Dit betekent dat je een positieve en actieve werkhouding hebt op zowel school als tijdens je BPV. Je bent vriendelijk, klantgericht en gastvrij. Je hanteert normaal taalgebruik, zowel mondeling als schriftelijk. Je doet actief mee met de lessen, levert tijdig zaken in en je stelt je lerend op. Je accepteert aangeboden hulp en je komt afspraken na. Je houdt je aan de regels en je bent op tijd in de lessen. Je loopt stage of hebt een BBL-werkplek en je hebt op tijd je gegevens voor je POK doorgegeven en deze ondertekend.

Voortgang

Overgang van leerjaar 1 naar leerjaar 2

Voor de overgang zijn criteria opgesteld. Om van leerjaar 1 naar leerjaar 2 over te gaan, moet je minimaal 70% van alle aangeboden onderdelen van het eerste leerjaar voldoende hebben afgerond. Uit de overgangsgesprekken kunnen de volgende conclusies worden getrokken, die na overleg tussen jouw loopbaanoriëntatiebegeleider en de betrokken docenten aan jou worden meegedeeld:

  • Je kunt zonder meer verder met de opleiding;

  • Je kunt verder onder voorwaarden van extra opdrachten/afspraken;

  • Je kunt verder maar met afspraken bij het SSC voor ondersteuning;

  • Je krijgt een dringend advies om het jaar over te doen met of zonder voorwaarden;

  • Je krijgt het bindend studieadvies om met deze opleiding te stoppen en verwijzing naar het SSC voor een andere opleiding en/of niveau.

Heb je als BBL-student een of meerdere achterstanden dan volg je hiervoor de aangeboden extra lessen.

Er geldt een deadline eerste kans en herkansing voor het inleveren van verslagen en werkstukken. Heb je op de uiterlijke inleverdatum herkansing nog geen verslag of werkstuk ingeleverd of nog niet voldoende dan zullen alle werkstukken en verslagen die na de inleverdatum deadline herkansing zijn ingeleverd in de bufferweek aan het einde van het schooljaar worden nagekeken. Vóór deze bufferweek moet een verslag of werkstuk alsnog zijn ingeleverd om dat schooljaar nog nagekeken en beoordeeld te worden. De inleverdata en datum bufferweek zullen in de jaarplanning worden vermeld.

Verzuim

Ongeoorloofd verzuim is onacceptabel. Bij studenten tot 18 jaar en studenten tussen de 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie wordt bij ongeoorloofd verzuim van 16 uur in vier weken de leerplichtambtenaar/het RMC geïnformeerd. Daarnaast wordt er een verzuimbrievencyclus opgestart. Met de verzuimbrievencyclus word je attent gemaakt op het feit dat ieder verzuim consequenties kan hebben voor de voortgang van de opleiding. Bij geen verbetering kan dit leiden tot uitschrijving van de opleiding.