Algemene
informatie gids
Uitvoerend bakker
Crebocode 25721 Leerweg BOL/BBL Niveau 2
Keuzedelen in jouw opleiding
Binnen de opleiding is er onderwijstijd gereserveerd voor keuzedelen. Doel van de keuzedelen is verdieping aan je opleiding te geven.
Uitvoerend Bakker is een tweejarige opleiding. Dat betekent dat je een keuzedeelverplichting hebt van 480 SBU. De geslecteerde keuzedelen voor deze opleiding zijn 240 SBU per keuzedeel, dus moeten er twee keuzedelen worden gekozen. Aan het begin van de opleiding, in de eerste onderwijsperiode, wordt er voorlichting gegeven over de keuzedelen, en wordt de keuze gemaakt.
Voor de opleiding Uitvoerend bakker heb je de volgende keuze:
-
Voedingsleer
-
Bereiden van eenvoudige producten
-
Streekproducten
Een korte toelichting op de inhoud van de keuzedelen:
Voedingsleer- K0182 - 240 SBU
Het wordt steeds belangrijker dat de bakker meer inzicht krijgt in voedselinformatie en hiernaar handelt. Bij het bereiden van bakkerijproducten moet de bakker de juiste kennis en vaardigheden laten zien om bakkerijproducten te maken die passen bij de wens van de klant.
Sinds 2014 is wetgeving van kracht rondom allergeneninformatie over producten voor consumenten. Ook binnen de bakkerij moet allergeneninformatie beschikbaar zijn op verpakking en/of wanneer klanten daarnaar vragen.
Dit keuzedeel gaat over meer specifieke kennis over gezonde voeding, allergieën, dieetwensen. Daarnaast is er aandacht voor de etikettering van de verpakte producten (welke informatie moet er op staan).
Streekproducten- K0174 - 240 SBU
Consumenten vragen in toenemende mate naar eerlijke producten. Kwaliteit, herkomst en productieproces spelen een steeds belangrijkere rol bij de keuze die de consument maakt. Met traditionele streekproducten in de bakkerij kan de bakker inspelen op die behoefte.
Elke regio heeft zijn eigen producten. In de opleiding is er onvoldoende ruimte om hieraan veel aandacht te besteden. Dit keuzedeel maakt het mogelijk de studenten de bereiding van deze streekproducten aan te leren. Met de kennis en vaardigheden die de student opdoet in dit keuzedeel kan hij bakkerijproducten produceren die specifiek zijn voor de regio waarin hij zijn opleiding volgt.
Het bereiden van eenvoudige gerechten- K1014 - 240 SBU
In dit keuzedeel leer je de vaardigheden om eenvoudige gerechten te bereiden. Dit is een algemene vaardigheid die in verschillende omgevingen/ contexten van toegevoegde waarde is. Met gerechten worden ook maaltijden, maaltijdcomponenten of menu's bedoeld. Na het doorlopen van dit keuzedeel, kan je gerechten bereiden, door het correct toepassen van bereidingstechnieken.
Zoals je uit bovenstaande af kunt leiden, is het keuzedeel Voedingsleer voor alle studenten bedoeld. De keuze zit in de keuzedelen Streekproducten, en Het bereiden van eenvoudige gerechten. Indien voor één van deze twee keuzedelen te weinig studenten zijn aangemeld, of het keuzedeel is om één of andere reden niet uitvoerbaar, dan houd de opleiding zich het recht voor de student bij het andere keuzedeel te plaatsen.