Maatschappelijke Zorg

Crebocode 25780 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Voorbereiding

Leren in de praktijk
Op het Deltion College leer je op school én in de praktijk. Leren in de praktijk noemen we beroepspraktijkvorming, in het kort: bpv. Dit doe je binnen een onderneming, instelling of organisatie die door het SBB is erkend.
Je kunt je diploma alleen behalen als je bpv volgt en met een voldoende afsluit.

De begeleider binnen het bpv- bedrijf noemen we praktijkopleider of werkbegeleider. De leraar die jou vanuit school begeleidt in de bpv noemen we de bpv-begeleider.

Wil jij je ideale bpv-bedrijf vinden?
Kijk dan op stagemarkt.nl/zoeken
Wil jij je bpv doen in een bedrijf dat nog niet erkend is door het SBB? Dan kan dit bedrijf vóór de start van jouw bpv-periode een erkenning aanvragen. Dat kan via de website s-bb.nl / bedrijven/erkenning/leerbedrijf-worden
SBB erkent bedrijven als je er belangrijke vaardigheden voor jouw opleiding kunt leren. En als je goede begeleiding krijgt bij je werkzaamheden.

3.5.1. Voorbereiding op de bpv tijdens de BOL-opleiding

Op de BOL-opleiding wordt de bpv ook wel ‘stage’ genoemd. Tijdens de lessen en projecten op school bereid je je voor op je toekomstig beroep en je stage.

Het vinden van een stageplek is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Er wordt een actieve rol van jou als student verwacht. Dit betekent dat je moet nadenken over jouw verwachtingen:

  • Wat voor stage-ervaring wil je opdoen?

  • Wat wil je leren?

Aan de hand daarvan kun je gericht zoeken naar een stageplaats.

Bpv-uren BOL:
In leerjaar 1 is dat 280 uur.
In leerjaar 2 en 3 lopen de studenten 670 uur (beide jaren).

Hoe word je in dit proces begeleid?
Je leraren geven les over doelgroepen en verschillende instellingen.
Jouw loopbaanbegeleider bespreekt met jou welke bpv-plaatsen passen bij jouw verwachtingen. En helpt jou bij het zoeken en solliciteren.
Bij het vak Nederlands leert de leraar jou hoe je een sollicitatiebrief en CV maakt.