Boulanger

Crebocode 25614 Leerweg BBL Niveau 4

Jouw beroep

De beroepscontext; in welke omgeving(en) ben je werkzaam?

De Boulanger is vooral werkzaam in gespecialiseerde, ambachtelijke (brood)bakkerijen. De werkzaamheden voert hij voornamelijk staand uit. Het komt ook voor dat hij zijn werkzaamheden in relatie tot catering, evenementen, buffetten, (thema)feesten en dergelijke uitvoert. Ook in hotels, restaurants en (industriële) bedrijven in de bakkerijbranche zoals grondstoffenleveranciers wordt het beroep van Boulanger uitgeoefend.

De beroepshouding van de Boulanger!

De Boulanger is een ware vakman met passie voor brood(producten). Hij is innoverend, flexibel, steeds op zoek naar producten die aansluiten bij trends en klantenwensen. Hij werkt zorgvuldig en hygiënisch. Hij is sociaal en communicatief vaardig, en kan collega's begeleiden en motiveren. Hij is een teamspeler en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hij draagt bij aan een goede werksfeer door op een collegiale manier samen te werken.

De complexiteit van het werk van de Boulanger?

De werkzaamheden zijn divers en zelden routinematig van aard. Hij heeft brede en specialistische kennis en vaardigheden nodig voor het bevorderen van de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het assortiment. De werkzaamheden bestaan uit het ontwerpen, vervaardigen, presenteren en/of verkoop gereed maken van ambachtelijke boulangerieproducten. De complexiteit van het werk wordt vooral bepaald door het handmatig en ambachtelijk vervaardigen van complexe boulangerieproducten, elk met eigen ingrediënten, rijs- en baktijd.

Het creëren en realiseren van toegevoegde waarde aan boulangerieproducten kan niet routinematig worden aangepakt. Dit vergt meer flexibiliteit en creativiteit van de beginnend Boulanger, die proactief nieuwe producten/smaakcombinaties ontwikkelt. Hierbij zijn geur- en smaakbeleving, uitstraling, exclusiviteit en creativiteit van het product belangrijk. De kennis van grondstoffen, technieken en productie vereisen voortdurende aandacht.

De beginnend Boulanger beoordeelt de verschillende boulangerieproducten en signaleert duidelijke afwijkingen. Vervolgens analyseert hij de oorzaak van afwijkingen en lost indien mogelijk knelpunten op. Hij beschikt hiertoe over specialistische kennis en vaardigheden.

Om de continuïteit van de kwaliteit van de originele en exclusieve boulangerieproducten te waarborgen, wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van standaardprocedures en methoden die gelden voor het (bedrijfs)productaanbod.

Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de Boulanger

De rol van de beginnend Boulanger is uitvoerend en creatief. Binnen deze rol heeft de Boulanger een aansturende, coördinerende, controlerende en signalerende taak. Hij werkt zelfstandig en is verantwoordelijk voor zijn eigen werkzaamheden, soms ook die van een team, en de productie van specialistische, ambachtelijke boulangerieproducten. Hij is verantwoordelijk voor het evalueren en optimaliseren van standaardprocedures en methoden en voor het aanbod van specialistische, ambachtelijke boulangerieproducten. Indien van toepassing legt hij verantwoording af aan de ondernemer en/of leidinggevende bakkerij.

Beroepseisen:

  • je werkt strikt volgens normen mbt. voedselveiligheid (HACCP-normen)

  • je hebt een kwaliteitsbewuste houding

  • je hebt een creatieve en vernieuwende houding

  • je bent nauwkeurig

  • je kunt goed onder tijdsdruk werken

  • je bent flexibel

  • je kunt goed omgaan met collegae en klanten