Boulanger

Crebocode 25614 Leerweg BBL Niveau 4

Schema kerntaken en werkprocessen voor jouw opleiding

B1-K1 Bereiden assortiment boulangerieproducten

  • B1-K1-W1 Plant en bereidt de productie van boulangerieproducten voor

  • B1-K1-W2 Bereidt boulangerieproducten

  • B1-K1-W3 Verwerkt, modelleert en bakt boulangerieproducten

  • B1-K1-W4 Decoreert en werkt boulangerieproducten af

  • B1-K1-W5 Bewaakt en borgt de kwaliteit van boulangerieproducten

  • B1-K1-W6 Verpakt en presenteert boulangerieproducten en slaat deze op

  • B1-K1-W7 Maakt werkruimtes, gereedschappen en machines in de bakkerij schoon

B1-K2 Bevordert de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het assortiment

  • B1-K2-W1 Adviseert de klant over boulangerieproducten

  • B1-K2-W2 Stuurt op de kwaliteit van operationele processen en routing op de werkvloer

  • B1-K2-W3 Bedenkt ideeën voor het uitbreiden van het boulangerie assortiment en ontwikkelt receptuur

  • B1-K2-W4 Bereidt exclusieve boulangerieproducten aan de hand van nieuwe receptuur

  • B1-K2-W5 Ontwerpt en verzorgt de presentatie van boulangerieproducten

  • B1-K2-W6 Maakt de kost- en verkoopprijsberekening van boulangerieproducten

Opzet van de opleiding

De opleiding is competentiegericht opgezet. De praktijk in de bakkerij staat hierbij centraal. Bij competenties gaat het om het totaal van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Deze heb je nodig om je beroep goed uit te kunnen oefenen. Het gaat er niet alleen om dat je wéét hoe het zou moeten, maar dat je het ook zo doet!

Uitgangspunt voor de invulling van het vakonderwijs zijn de kerntaken, met daaraan gekoppeld de werkprocessen (zie boven). Praktijkgestuurd leren is het uitgangspunt om deze kerntaken en werkprocessen invulling te geven. Dat betekent dat alles wat in de bakkerij kan worden aangeleerd, ook daar plaats vindt. Hierin wordt alles zoveel mogelijk geïntegreerd aangeboden, dus naast de vaktheorie en praktijk, komen hier ook algemene onderwerpen aan de orde.

Alle lessen zijn opgenomen in een onderwijsplanner. Op deze manier weet je per week welke onderdelen binnen een vakgebied wordt behandeld. Dit is makkelijk ter voorbereiding, maar ook zeker wanneer je niet aanwezig kunt zijn. Tijdens de introductie van het schooljaar worden de onderwijsplanners besproken, en wordt aangegeven waar je het document kunt vinden.

De opleiding Boulanger is een éénjarige opleiding (kopopleiding). Alle kennis en vaardigheden die opgedaan wordt in de lessen zijn ook de basis voor de proeve van bekwaamheid. In de loop van het jaar ben je bezig met het vullen (bouwen) van de opdrachten voor de proeve van bekwaamheid.