Fashion Tailor

Crebocode 25686 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Fashion Tailor

Gaat jouw creativiteit stromen als je mooie stoffen, fijne fournituren en toffe accessoires ziet? Ben je op de hoogte van de laatste modetrends? Sta jij te popelen om die perfect vallende jurk of dat strakke maatpak te maken? Werk je graag met je handen en heb je bergen geduld? Dan is de opleiding Fashion Tailor op maat gesneden voor jou.

Als Fashion Tailor – kleermaker - maak je unieke kledingstukken, bijvoorbeeld voor een bruiloft, een theater- of dansgezelschap of voor een couturebedrijf. Het is een echt ambacht, je maakt iets met je handen en dat kun je alleen goed leren door het veel en vaak te doen. Als je klaar bent met de opleiding kun je als Fashion Tailor zelfstandig aan de slag – je kunt zelfs je eigen collectie maken - maar je kunt ook gaan werken voor ontwerpers, model-ateliers of modebedrijven. Jij kiest.

Tijdens de opleiding ontwikkel je vaardigheden die nodig zijn om het perfecte kledingstuk te maken. Zo leer je alles over soorten stoffen, dessins, naaitechnieken, pasvormen, het maken van digitale patronen. Je zet proefmodellen in elkaar en zit dus veel achter de naaimachine want je bent een echte doener. Iemand die een idee kan vertalen in ’iets echts’, een mooi en uniek kledingstuk waarmee je klant de show steelt.

Een Fashion Tailor maakt trouwens niet alleen nieuwe maatwerk kleding maar kan ook bestaande kleding aanpassen of kleding repareren. Duurzaamheid in de kledingindustrie is nu belangrijker dan ooit.

Daarnaast leer je van alles over plannen, begroten en adviseren. En je leert hoe je werkt binnen een team. Want als Fashion Tailor heb je niet alleen te maken met je klanten maar ook met collega’s. Je overlegt over kledingstukken die je maakt, over de digitale patronen, de bewerkingen die je gaat doen. Daarvoor moet je goed op de hoogte zijn van modetrends, materialen, naaitechnieken en pasvormen. Dat vraagt veel creativiteit, inlevingsvermogen en durf om te experimenteren.

Als Fashion Tailor begeleid je ook Assistant Fashion Tailors. Je helpt ze met bepalen van de werkvolgorde, het uitvoeren van het werk, het kiezen van materialen en het bedenken van oplossingen.