Middenkader Engineering (Commercieel technicus engineering)

Crebocode 25296 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

De Commercieel Technicus werkt bijvoorbeeld in de industrie, dienstverlening, onderhoud en/of servicebedrijven. De grootte van de bedrijven waar je werkt kan variëren van het midden- en kleinbedrijf tot het grootbedrijf.

Als het werken als Commercieel Technicus je aanspreekt, is het goed te bedenken of de volgende kenmerken op jou van toepassing zijn:

. je hebt technisch, wiskundig, ruimtelijk en analytisch inzicht
. je bent communicatief vaardig en een brede belangstelling voor techniek
. je plant en organiseert en bent daarbij zelfstandig, verantwoordelijk, zorgvuldig en handig.

Studieduur

De studieduur van de opleiding is in principe 3 jaar. Voor de gehele opleiding van 3 leerjaren is de totale studiebelasting dus 4800 StudieBelastingUren (SBU).

Er is een meetsysteem ingevoerd op basis van studiepunten. De studiepunten hebben een directe relatie met de studiebelasting ; 1 studiepunt komt ongeveer overeen met 28 StudieBelastingUren (SBU).

Wanneer je alle studiepunten bij elkaar optelt, bevat de gehele opleiding exclusief de examenonderdelen 180 studiepunten. In leerjaar 1 tot en met 3 kun je in het reguliere traject 60 studiepunten scoren.

In de opleiding is een deel van de 180 studiepunten in de zogenoemde verplichte keuzeruimte geplaatst. Deze keuzeruimte mag maximaal 15% van de opleidingstijd bedragen en is binnen deze opleiding 27 studiepunten. Deze verplichte keuze kan ook bestaan uit extra verdieping in de reguliere opleiding.

Gedurende het eerste, brede, leerjaar kun je door alle onderdelen voldoende af te ronden 60 studiepunten behalen. Aan het begin van ieder schooljaar krijg je een overzicht met de modules en de daarbij bijbehorende studiepunten.

Je krijgt de studiepunten wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet:

De beoordeling van een Onderwijseenheid is hoger of gelijk aan een 5,5.

Bij het niet behalen van een Onderwijseenheid heb je altijd recht op herkansing. Een voldoende onderwijseenheid kan niet herkanst worden. Ontwikkelingsgerichte toetsen mogen herkanst worden. Als je een toets wilt herkansen vul je het formulier ‘aanvraag eerste herkansing’ in waarmee je langs je studieloopbaanbegeleider ( slb’er) en de vakdocent gaat. De slb’er tekent het formulier ‘aanvraag eerste herkansing’, waarmee hij aangeeft dat hij op de hoogte is van jouw herkansing. De vakdocent geeft toestemming om te mogen herkansen. Hij kan daar voorwaarden aan koppelen. Je zult eerst aan de voorwaarden moeten voldoen, vóór je de toets mag herkansen. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je een handtekening van de vakdocent. Dan schrijf jij je in voor een toetsmoment. De vakdocent zorgt ervoor dat de toets op het afgesproken tijdstip klaar ligt. De herkansingen vinden buiten de reguliere lessen plaats.

Gedurende het schooljaar zijn er voortdurend gesprekken tussen jou en jouw loopbaanbegeleider. Tijdens die gesprekken wordt o.a. jouw studievoortgang besproken. Aan het einde van leerjaar 1 hebben wij samen in beeld wat je in het eerste jaar gepresteerd hebt en wat voor jou de vervolgmogelijkheden zijn.

.