Artiesten (Acteur)

Crebocode 25651 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Om je meer duidelijkheid in het toekomstige werkveld te geven volgt hier de beroepstypering van de Artiest. Hopelijk draagt deze informatie bij aan het je meer bewust worden van waaraan je zojuist begonnen bent. We geven een globaal beeld van taken, verantwoordelijkheid en verwachting.

De meeste artiesten drama starten in kleine (jongeren) producties en stromen later door naar meer allround theatergezelschappen. Anderen zoeken het in doorstroom naar werk in studio, film, TV, educatie of trainingssituaties. Buiten de kunst en cultuur liggen er kansen als verkoper (inspreken van commercials) of in representatieve functies in recreatie en toerisme, gastvrouw/-heer of medewerker bij culturele evenementen.

Werken binnen het beroepenveld voor drama: spelen bij toneelgezelschappen/ ensemblewerk bij muziektheater producties.

Werk in gerelateerde beroepen: in studio, film, TV, educatie of trainingssituaties. Buiten de kunst en cultuur liggen er kansen als verkoper (inspreken van commercials) of in representatieve functies in recreatie en toerisme, gastvrouw/-heer of medewerker bij culturele evenementen.

Als toekomstig professional moet je in een conjunctuurgevoelige en keiharde arbeidsmarkt je kansen creëren om een eigen weg te vinden. Hiervoor zijn talent en passie essentiële voorwaarden. Veelal moet een acteur opdrachten combineren om voldoende inkomen te genereren. Veel artiesten leven op de rand van amateur en professioneel zelfstandige beroepsbeoefenaar. Je moet dus goed zijn in je vak én handig zijn in het vinden van werk. Het vraagt zakelijk inzicht, jezelf kunnen verkopen, sterke communicatieve en sociale vaardigheden en uithoudingsvermogen. Zonder deze eigenschappen kan er geen sprake zijn van een bestaan als professioneel artiest.

Voor vragen of meer informatie over de opleidingen van het Deltion College kunt u contact opnemen met het Studenten SuccesCentrum via het algemene nummer: (038)850 30 00 of via de e-mail: ssc@deltion.nl of kijk op internet bij www.deltion.nl