Artiesten (Muzikant)

Crebocode 25654 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Om je meer duidelijkheid in het toekomstige werkveld te geven volgt hier de beroepstypering van de muzikant. Hopelijk draagt deze informatie bij aan het je meer bewust worden van waaraan je zojuist begonnen bent. We geven een globaal beeld van taken, verantwoordelijkheid en verwachting.

Een muzikant werkt in de kunst- en culturele sector, de entertainment industrie, de zakelijke markt, of de educatieve sector. Kenmerkend voor de muzikant is dat hij zichzelf en zijn ‘artistieke producten en activiteiten’ in de markt zet. Hij werkt in opdracht of vervaardigt zijn eigen producties.

Muzikanten bedienen een bestaande markt/ publiek, maar boren ook nieuwe markten/ publiek aan. De muzikant spreekt door zijn artistieke eigenheid diverse lagen van de bevolking aan. Een muzikant werkt veelal als freelancer. Hij kan ook in dienst zijn bij bijvoorbeeld een gezelschap of producent. Hij werkt met zeer uiteenlopende opdrachtgevers; particulieren, bedrijven, verenigingen, organisaties en overheden.

Hij vindt werk door zichzelf te profileren via netwerkactiviteiten, presentaties en audities. Een muzikant heeft in zijn werk te maken met derden zoals een impresariaat, artiestenbureau, boekingskantoor, uitgever, studio’s, artiesten-manager of websitebouwer.

Een muzikant is erop gericht zijn talent te ontplooien en te tonen aan een publiek (al dan niet met tussenkomst van een opdrachtgever). Hij kan vanuit creërend vermogen keuzes maken om bijvoorbeeld te entertainen, vernieuwend te zijn, maatschappelijke vraagstukken ter discussie te stellen, kritisch te zijn, of statements te maken. Hij kan zichzelf overtuigend neerzetten en zo publiek en/of opdrachtgevers voor zich winnen.

Een muzikant is gedreven, nieuwsgierig, onderzoekend, volhardend, creatief en heeft een sterke persoonlijkheid. Hij heeft incasseringsvermogen en kan constructief omgaan met tegenslagen, kritiek en feedback. Hij heeft (zelf)evaluatief vermogen, is zelfkritisch en ambitieus. De artiest is voortdurend gericht op het verbeteren en vernieuwen van zijn functioneren en van zijn vakvaardigheden en artistieke prestaties. De muzikant is proactief en ondernemend. Hij benut en creëert kansen in de markt en mogelijke werkvelden.

De muzikant heeft met betrekking tot zijn vakgebied op vaktechnisch, inhoudelijk, artistiek/conceptueel en/of in zakelijk opzicht een goede en professionele prestatie neergezet, welke is gezien en/of gehoord door de media, zijn klanten, potentiele opdrachtgevers en/ of publiek. Dit levert in combinatie met andere netwerkactiviteiten, nieuwe opdrachten op.