Legal, Insurance & HR Services Specialist

Crebocode 25726 Leerweg BOL Niveau 4

Voorbereiding

De beroepspraktijkvorming (BPV/stage) vormt een belangrijk deel van je opleiding. Deze is geplaatst in de tweede helft van het tweede jaar en de eerste helft van het derde jaar. Voordat je op stage gaat rond je eerst kerntaak één af met een examenproject. In de aanloop hiervan leer je op een professionele manier klantcontacten te verzorgen. Iets wat velen in de stage ook regelmatig zullen moeten doen. Ook zal aandacht worden besteed aan het schrijven van sollicitatiebrieven en het voeren van sollicitatiegesprekken. Veel stagebedrijven willen kunnen kiezen uit twee of meer kandidaten. Het is dus van belang je goed te kunnen presenteren. Sollicitatiebrieven mogen daarom pas de deur uit als je toestemming hebt van de BPV-coördinator en als ze zijn gezien door de docent Nederlands.

De BPV-coördinator kan je helpen bij het vinden van een stageplek, maar je wordt vooral aangemoedigd om zelf een geschikt bedrijf te vinden. Je krijgt hierover informatie van de BPV-coördinator tijdens een les en ook binnen LOB wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan het vinden van een stageplek. Het is belangrijk niet te lang te wachten met het zoeken naar een geschikte stageplek. Immers het bedrijf moet erkend zijn, anders mag je er geen stage lopen. Als je twijfelt, is het raadzaam contact te leggen met de BPV-coördinator. Tijdens bepaalde lessen en/of aparte bijeenkomsten word je voorbereid op de stage en ook welke opdrachten binnen de stage gedaan moeten worden.

Let op! Voordat je aan je stage begint moet er eerst een praktijkovereenkomt, kortweg POK genoemd, zijn ingevuld. In de POK staat onder andere:

  • van wanneer tot wanneer je stage loopt

  • hoeveel uur je stage moet lopen

  • naam en de adresgegevens van het bedrijf waar je stage loopt.

Zodra je een stagebedrijf hebt gevonden, vul je een digitaal POK-aanvraagformulier in. Na akkoord van de BPV coördinator wordt het aanvraagformulier doorgestuurd naar het BPV-bureau. De onderwijsadministratie (OA) maakt de POK op en stuurt deze ter ondertekening naar het stagebedrijf.

Let op:

  • zonder geldige POK mag je geen stage lopen

  • je mag alleen stage lopen bij een erkend leerbedrijf .

Beroepspraktijkvorming en verzekeringen

Toelating Beroepsprakijkvorming

Als je aan de stage begint zit de helft van je opleiding er al op. Het is daarom van belang geen of weinig achterstand te hebben in het tot dan toe vooral theoretisch deel van het onderwijstraject. Herkansen na een jaar stageonderbreking is ongewenst en voor velen waarschijnlijk ook niet haalbaar. Met je loopbaanbegeleider bespreek je regelmatig je studievoortgang. De gesprekken aan het eind van het eerste jaar en vlak voor de stage zijn van extra gewicht. Je krijgt dan een studieadvies van je loopbaanbegeleider. Is dit studieadvies negatief dan wordt ontraden de opleiding voort te zetten, omdat de kans dat je de opleiding succesvol zult afronden gering is, of omdat de verwachte studieduur beduidend langer zal uitvallen dan de beoogde drie jaar.