Uitvoerend bakker

Crebocode 25721 Leerweg BOL/BBL Niveau 2

Jouw beroep

Als bakker werk je in de bakkerij, of bakkerij gerelateerde bedrijven. Dit kan zowel in het midden- en kleinbedrijf, als het grootbedrijf zijn. Het type bedrijf, en de omvang daarvan, bepaald de werkzaamheden die jij als bakker verricht. Ongeacht het type bedrijf is het belangrijk dat de je een flexibele instelling heeft. Werktijden zijn wisselend van aard. Werken in de bakkerij is fysiek. Er wordt daarom verwacht dat jij de werkzaamheden lichaamlijk kunt uitvoeren. Het zijn hoofdzakelijk staande werkzaamheden, in een omgeving die sterk wisselend is voor wat betreft temperatuur en vochtigheid.

Jij maakt met basisgrondstoffen hoogwaardige producten. Naast het vervaardigen van het standaard assortiment, zijn voor de bakkerij de feestdagen hoogtijdagen. In deze tijden worden alle specialistische bakkerijproducten vervaardigd. Hier kan jij ook volop je reativiteit kwijt. In een veranderende markt wordt naast creativiteit ook een continue aanpassing en vernieuwing van het assortiment gevraagd. Kwaliteit is uiteindelijk waar alles om draait. De klant is bereid om te betalen voor producten die jij als bakker maakt, dan mag kwaliteit worden verwacht.

Jij voert je werkzaamheden onder begeleiding in teamverband uit; je staat onder directe leiding. Signaleren, overleg en afstemmen met zowel jouw leidinggevende, als overige collega(e), is noodzakelijk om het gewenste resultaat te bereiken.

Om de werkzaamheden uit te voeren heb jij (basis)kennis van grondstoffen, bereidingswijzen en producten. Ook kan jij verantwoord omgaan met machines en gereedschappen. Jij bent in staat om onder leiding producten te bereiden volgens vaste receptuur. De producten kan hij/zij representatief afwerken, binnen zijn/haar mogelijkheden. Van jou wordt (een zekere mate van) creativiteit en improviserend vermogen verwacht. ijn fijne motoriek moet voldoende ontwikkeld zijn.

Jij moet als bakker rekening houden met afwijkende grondstoffen en (tussen)producten. Je moet deze signaleren, en in overleg met de leidinggevende bepalen wat hiermee moet gebeuren. Jij werkt volgens de kwaliteitsnormen en (hygiëne)voorschriften die binnen het bedrijf gelden. Naast de vakspecifieke werkzaamheden maak jij alle machines en de materialen schoon volgens de hygiëne-code en het bedrijfschoonmaakplan.

Beroepseisen:

  • je werkt volgens normen m.b.t. voedselveiligheid (HACCP-normen)

  • je hebt een kwaliteitsbewuste houding

  • je hebt een lerende houding en staat open voor vernieuwing

  • je bent nauwkeurig

  • je kunt onder tijdsdruk werken

  • je hebt een flexibele werkouding (o.a. werktijden)