Zelfstandig werkend bakker

Crebocode 25722 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Jouw beroep

Als bakker werk je in de bakkerij, of bakkerij gerelateerde bedrijven. Dit kan zowel in het midden- en kleinbedrijf zijn, als het grootbedrijf. Het type bedrijf, en de omvang daarvan, bepaalt de werkzaamheden die je als bakker verricht. Ongeacht het type bedrijf is het belangrijk dat jij een flexibele instelling heeft. Werktijden zijn wisselend van aard. De werkzaamheden zijn fysiek van aard, er wordt in de bakkerij verwacht dat je de werkzaamheden kunt uitvoeren. Het zijn hoofdzakelijk staande werkzaamheden, in een omgeving die klimatologisch sterk wisselend is.

Jij maakt met basis grondstoffen hoogwaardige producten. Naast het vervaardigen van het standaard assortiment, zijn voor de bakkerij de feestdagen hoogtijdagen. In deze tijden worden alle specialistische bakkerijproducten vervaardigd. Hier kan jij ook volop je creativiteit kwijt. In een veranderende markt wordt naast creativiteit ook een continue aanpassing en vernieuwing van het assortiment gevraagd. Kwaliteit is uiteindelijk waar alles om draait. De klant is bereid om te betalen voor producten die jij maakt, dan mag kwaliteit worden verwacht.

Jij voert zijn werkzaamheden in teamverband uit in zowel een bakkerij als in de winkel. Er wordt verwacht dat je dat zelfstandig doet, en hierbij in staat is (leerling-) bakkers te begeleiden. Overleg en afstemming met zowel je leidinggevende, als overige collega(e), is noodzakelijk om tot de gewenste productiviteit en kwaliteit te komen.

Voor het bereiden van alle producten heb jij vakkennis van grondstoffen, bereidingswijzen en producten. Ook bezit je de vaardigheden om alle producten te bereiden volgens vaste receptuur. Daarnaast kun je producten representatief afwerken. Van jou wordt creativiteit en improviserend vermogen verwacht, jouw fijne motoriek moet goed ontwikkeld zijn.

De bakker moet rekening houden met afwijkende grondstoffen en (tussen)producten. Jij moet deze signaleren, en in overleg met de leidinggevende bepalen wat hiermee moet gebeuren. Je werkt volgens de kwaliteitsnormen en (hygiƫne)voorschriften die binnen het bedrijf gelden. Naast de vakspecifieke werkzaamheden maakt jij de bakkerij, alle machines, en de materialen schoon volgens de voorschriften, de hygiƫnecode en het bedrijfsschoonmaakplan.

Beroepseisen:

  • je werkt strikt volgens normen mbt. voedselveiligheid (HACCP-normen)

  • je hebt een hoog kwaliteitsbewustzijn

  • je hebt een creatieve en vernieuwende houding

  • je bent nauwkeurig

  • je kunt goed onder tijdsdruk werken

  • je bent flexibel qua werktijden

  • je kunt goed omgaan met collega(e)

  • Je kunt klanten te woord staan