Zelfstandig werkend bakker

Crebocode 25722 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Keuzedelen in jouw opleiding

Binnen de opleiding is er onderwijstijd gereserveerd voor keuzedelen. Doel van de keuzedelen is verdieping aan je opleiding te geven, of doorstroom naar een vervolgopleiding te verbeteren.

Zelfstandig werkend Bakker is een driejarige opleiding, en dat betekent dat je een keuzedeelverplichting hebt van 720 uur (240 uur per jaar). Omdat de geselecteerde keuzedelen voor deze opleiding uit 240 uur bestaan, 3 keuzedelen. Aan het begin van de opleiding, in de eerste onderwijsperiode, wordt er voorlichting gegeven over de keuzedelen, en wordt de keuze gemaakt.

Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

  1. Voedingsleer

  2. Streekproducten

  3. Duurzaamheid in het beroep B

  4. Arbo, kwaliteitszorg en en hulpverlening (BHV)

  5. Engels in het beroepsonderwijs B1/A2

Een korte beschrijving van de inhoud van de keuzedelen.

Voedingsleer - K0182 - 240 SBU

Van de bakker steeds meer inzicht verwacht in in voedselinformatie en hiernaar handelt. Bij het bereiden van bakkerijproducten moet jij de juiste kennis en vaardigheden laten zien om bakkerijproducten te maken die passen bij de wens van de klant.

Er is wetgeving van kracht rondom allergeneninformatie over producten voor consumenten. Ook binnen de bakkerij moet allergeneninformatie beschikbaar zijn op verpakking en/of wanneer klanten daarnaar vragen.

Dit keuzedeel gaat over meer specifieke kennis over gezonde voeding, allergieën, dieetwensen. Daarnaast is er aandacht voor de etikettering van de verpakte producten (welke informatie moet er op staan).

Streekproducten- K0174 - 240 SBU

Consumenten vragen in toenemende mate naar eerlijke producten. Kwaliteit, herkomst en productieproces spelen een steeds belangrijkere rol bij de keuze die de consument maakt. Met traditionele streekproducten in de bakkerij kan jij inspelen op die behoefte.

Elke regio heeft zijn eigen producten. In de opleiding is er onvoldoende ruimte om hieraan veel aandacht te besteden. Dit keuzedeel maakt het mogelijk jou de bereiding van deze streekproducten aan te leren. Met de kennis en vaardigheden die jij opdoet in dit keuzedeel kun jij bakkerijproducten produceren die specifiek zijn voor de regio waarin hij zijn opleiding volgt.

Duurzaamheid in het beroep B - K0029 - 240 SBU

Het keuzedeel duurzaamheid in het beroep draagt bij dat je leert een afweging te maken tussen de verschillende aspecten van duurzaamheid. Het doel is dat je praktische kennis en vaardigheden ontwikkelt betreffende duurzaamheid in de eigen leefwereld en de beroepspraktijk.

Jij kan hierdoor duurzaamheidsprincipes in zijn beroep en leefwereld toepassen. Kennis van de principes motiveert ook om je aan regels te houden die gerelateerd zijn aan duurzaamheid (bijvoorbeeld milieuregels).

Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening (BHV) - K0262 - 240 SBU

In de bakkerij werk je met machines, je werkt met vloeistoffen met hoge temperaturen, kortom een omgeving met een verhoogde kans op ongelukken en incidenten. Er is daarom behoefte aan meer kennis van en ervaring met preventie (Risico-inventarisatie & -evaluatie) en hulpverlening bij incidenten (EHBO en BHV).

Het keuzedeel biedt jou de handvatten om een bijdrage te leveren aan de inrichting van het kwaliteitszorgsysteem, als ook voor het verlenen van EHBO en BHV.

Engels in het Beroepsonderwijs B1 / A2- K0802 - 240 SBU

Dit keuzedeel bestaat uit 5 vaardigheden, t.w. lezen/luisteren, spreken, gesprekken voeren en schrijven. Lezen/luisteren worden d.m.v. een centraal examen geëxamineerd, de overige drie vaardigheden middels instellingsexamens. Het keuzedeel Engels is een zgn. doorstroomkeuzedeel, d.w.z. Als je doorstroomt naar niveau 4 (waar Engels een verplicht generiek onderdeel is), kun je hiermee vrijstelling aanvragen voor Engels (mits het behaald is)

Indien er voor keuzedelen te weinig studenten zijn aangemeld, of het keuzedeel is om één of andere reden niet uitvoerbaar, dan houd de opleiding zich het recht voor de student bij het andere keuzedeel te plaatsen.