Sport & Bewegingscoördinator

Crebocode 23366 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Als sport- en bewegingscoördinator werk je in een omgeving waarin activiteiten gericht op sport en bewegen worden aangeboden, uiteenlopend van kortdurende programma's van een of twee uur tot meerjarige trainingsprogramma's gericht op topsporters. Je kan werkzaam zijn bij zwembaden, fitness- en gezondheidscentra, buitensportondernemingen, sportbuurtwerk, sociaal cultureel werk, organisaties voor sportevenementen, overheidsinstellingen (o.a. politie, defensie of justitiële inrichtingen, naschoolse en buitenschoolse opvang en sportverenigingen). Je verricht je dagelijkse activiteiten op een vaste locatie dan wel op diverse en/of wisselende locaties en je hebt te maken met deelnemers met een grote diversiteit aan leeftijden, culturen, leefstijlen en maatschappelijke posities. Met name in de buitensport en bij activiteiten die buiten plaats vinden heb je te maken met (veel voorkomende) veranderingen in de omgeving of in de situatie waarop je moet afstemmen, zoals weersomstandigheden.

Beroepseisen

  • je gaat graag op een sportieve manier om met mensen

  • je bent sportief en hebt een goede conditie

  • je bent respectvol, klantvriendelijk en flexibel

  • je kunt samenwerken in een team

  • je bent goed in organiseren en plannen

  • je kunt je houden aan instructies

Het basisdeel

Tijdens de opleiding leer je stap voor stap om invulling te geven aan de kerntaken die horen bij het beroep:

  • Aanbieden van Sport en Bewegen activiteiten

  • Organiseren en uitvoeren van wedstrijden, toernooien of evenementen

  • Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

Het profieldeel

Na het basisdeel kun je kiezen uit de volgende uitstroomprofielen:

  • Buurtsportcoach (25909)

De coördinator buurt, onderwijs en sport werkt vanuit een organisatie in de driehoek Buurt-Onderwijs-Sport (BOS). Het komt voor dat je voor twee organisaties werkzaam bent, bijvoorbeeld bij een gemeentelijke instelling, welzijnscentrum, sportvereniging tot onderwijsinstelling. De buurtsportcoach functioneert veelal in een omgeving waarin je anderen 'mee moet krijgen' om programma's te realiseren. De buurtsportcoach heeft veelal de rol van verbinder. Dit vraagt van je dat je flexibel bent, mensen kunt activeren en motiveren en beschikt over beïnvloedingsvermogen, doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen om draagvlak te creëren en te behouden. Resultaat van het beroep is een verantwoord sport- en bewegingsaanbod dat aansluit op de lokaal-specifieke situatie.

Trainer-coach/instructeur (25912)

Als trainer-coach/instructeur ben je breed inzetbaar in het werkveld van sport en bewegen. Hierbij is je belangrijkste taak om een bijdrage te leveren aan de gestelde doelen van sporters. Je maakt een beginsituatie, stelt een programma op en voert deze vervolgens uit. Daar waar nodig stel je het programma bij en reflecteer je op je eigen functioneren. De trainer-coach/instructeur traint, instrueert en coacht sporters/deelnemers. Je motiveert mensen om in beweging te komen. Daarbij maak je gebruik van de kennis op het gebied van sport en gezondheid en van vaardigheden op het gebied van training, coaching en instructie. Trainen en coachen is niet alleen het overdragen van kennis, maar ook het trainen, inspireren en motiveren van sporter(s) om hun doel te bereiken.

Je opleidingsprogramma kan meer gericht zijn op sport en spel of meer op gezondheid, dat is afhankelijk van de richting die je op wilt. Bij sport en spel ga je bijvoorbeeld bij een sportvereniging aan de slag, bij gezondheid eerder als personal trainer in een sportschool.

Bewegingsagoog (25911)

Coördinator sport- en bewegingsagogie werkt met cliënten met één of meer beperkingen op het gebied van lichamelijk, sociaal, psychisch of cognitief functioneren. De werkzaamheden zijn erop gericht de cliënten te activeren, gericht op participatie in groep en/of samenleving en/of het optimaliseren van de bewegingsvaardigheid en het bewegingsgedrag van de cliënt. Je doet dit binnen de kaders van een agogisch ondersteuningsplan of een ((para)medisch) behandelplan. Op basis van dit plan stel je een bewegingsagogisch plan op en ontwikkel je bewegingsagogische activiteiten. Vervolgens zorg je voor de organisatie en uitvoering daarvan. Bij de begeleiding van cliënten wordt van de coördinator sport- en bewegingsagogie een groot empathisch vermogen en een flexibele attitude gevraagd, alsook geduld en doorzettingsvermogen. In je werk kan je geconfronteerd worden met zware problematiek en heftige emoties van cliënten. Dat vraagt van de bewegingsagoog dat hij daarop in moet kunnen spelen, zijn grenzen kan aangeven en de juiste afstand en nabijheid kan hanteren.