Software development (Software Developer)

Crebocode 25604 Leerweg BOL/BBL Niveau 4

Jouw beroep

Software ontwikkeling is een specialistisch vak. Desondanks dient de Software developer zich heel breed te oriƫnteren als het gaat om kennis en vaardigheden (zoals werkmethodieken, programmeertalen en de diverse informatiesystemen en platformen waar de programmatuur werkend moet zijn). Bovendien moet hij/zij breed onderlegd zijn daar waar het gaat om de enorme diversiteit aan mogelijke software en devices waar hij/zij mee te maken krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van webbased software, websites, toepassingssoftware, games en andere entertainmentsoftware en media-uitingen.

De Software developer werkt voornamelijk zelfstandig aan het realiseren van software. De eindverantwoordelijkheid voor het eindproduct ligt vaak bij de projectleider of leidinggevende. In veel gevallen werkt hij/zij samen met andere disciplines, zoals andere developers en designers. Gedurende het ontwikkelproces heeft hij/zij bovendien regelmatig contact met de opdrachtgever/ leidinggevende/ belanghebbenden, wat specifieke eisen stelt aan communicatieve vaardigheden.

De Software developer werkt in vrijwel alle sectoren van de economie, zoals de brede ICT-sector, game-industrie, de creatieve sector, de logistieke sector, de mobiliteitsbranche, de maakindustrie, de zorg en nog veel meer. Binnen de sector waar hij/zij gaat werken moet hij/zij tevens breed onderlegd zijn met de voor die sector belangrijke ondersteunende kennis. Veelal is de beginnend beroepsbeoefenaar werkzaam in het midden- en kleinbedrijf.

Het is van essentieel belang dat de Software developer de privacy van klanten, opdrachtgevers, en van alle (toekomstige) gebruikers van de software beschermt. Daarnaast moet software veilig zijn en beschermd zijn tegen oneigenlijk of crimineel gebruik.

Software Developer
Als Software Developer werk je in teamverband aan zakelijke applicaties die in allerlei vormen voorkomen binnen alle mogelijke branches, o.a. in sales, logistiek techniek, dienstverlening, de zorg, homedomotica en robotica. Met jouw kennis van programmeertalen en dataverwerking zorg jij ervoor de bedrijfsuitdagingen van de klant in een website, applicatie, mobile-app of een andere vorm worden uitgewerkt zodat de gebruikers goed kunnen werken met de applicatie. Je gebruikt daarbij o.a. als primaire technieken: object georienteerde programmeertalen, frontend-technieken, databases en MVC-frameworks.

Creative Developer
Als Creative Developer werk je binnen teamverband aan 3D applicaties en verschillende media uitingen in een technische maar creatieve branche.
Je gebruikt primair programmateur en 3D modeling technieken om Real-Time 3D applicaties te ontwikkelen, denk hier onder andere aan Virtual Reality apps, games, simulaties en interactieve 3D visualisaties.