E-commercespecialist

Crebocode 25876 Leerweg BOL/BBL Niveau 4

Voorbereiding

Het bedrijf moet voor deze studierichting als stagebedrijf goedgekeurd zijn door het SBB. Alle goedgekeurde bedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl. Hier zijn voldoende bedrijven te vinden, in onze hele regio en daarbuiten.

De PraktijkOvereenKomst (POK) is een overeenkomst waar iedereen zich aan moet houden en die wordt ondertekend door het bedrijf/instelling, de school en door jou.

De praktijkovereenkomst, kortweg POK genoemd, moet ingevuld zijn voordat je aan je stage begint. In de POK staat onder andere:

  • van wanneer tot wanneer je stage loopt

  • hoeveel uur je stage moet lopen

  • de naam en adresgegevens van het bedrijf waar je stage loopt

Voorafgaande aan de BPV krijg je een aantal instructielessen ter voorbereiding. Daarin wordt onder andere uitgelegd waar en hoe je jouw stageplek moet zoeken. Zodra je een stagebedrijf hebt gevonden, vul je een digitaal POK-aanvraagformulier in. Na akkoord van de stagecoördinator wordt het aanvraagformulier doorgestuurd naar het BPV-bureau. De Onderwijsadministratie(OA) maakt de POK op en stuurt deze ter ondertekening naar het stagebedrijf. Let op : zonder geldige POK mag je geen stage lopen, je mag alleen stage lopen bij een erkend leerbedrijf.

Zodra je een stagebedrijf hebt gevonden, vul je een digitaal POK-aanvraagformulier in. Na akkoord van de stagecoördinator wordt het aanvraagformulier doorgestuurd naar het BPV-bureau. De Onderwijsadministratie(OA) maakt de POK op en stuurt deze ter ondertekening naar het stagebedrijf.

BPV (beroepspraktijkvorming) en verzekeringen 

Aansprakelijkheid BPV-bedrijf

De stagiair valt volgens de wet onder de verantwoordelijkheid van het BPV-bedrijf (art. 7:658 BW). Daarmee is door de wetgever bepaald dat het BPV-bedrijf aansprakelijk is voor de schade die de stagiair in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt en schade die de stagiair aan derden veroorzaakt. Het BPV-bedrijf behoort te zorgen voor o.a. een veilige werkomgeving, goede instructie en zorgplicht. Van wezenlijk belang is dat het BPV-bedrijf een AVB (Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven) heeft waar de stagiair op meeverzekerd is. In de praktijk betekent dit dus, dat door de stagiair veroorzaakte schade, door het BPV-bedrijf kan worden geclaimd bij zijn eigen AVB-verzekeraar.

Ongevallenverzekering

Voor alle studenten is er door Deltion College een scholierenongevallenverzekering afgesloten. De verzekering geldt niet alleen tijdens schooltijd, maar ook tijdens hun verblijf op het BPV-bedrijf en de (kortste) heen- en terugreis. Deze verzekering biedt o.a. dekking in geval van overlijden

(max € 10.000,=) of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval (maximaal € 70.000,=), geneeskundige kosten (maximaal € 5.000,=) en tandheelkundige kosten (maximaal € 2.500,=) als aanvulling op de eigen zorgverzekering. Het eigen risico van de zorgverzekering van de student valt buiten de eventuele vergoeding.

Aanvullende aansprakelijkheidsdekking

Deltion College heeft een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Dit betreft een secundaire dekking, als gevolg waarvan de aansprakelijkheidsverzekering van het BPV-bedrijf voorgaat (primaire dekking). Deze uitbreiding, waar iedere BOL-student van Deltion College onder valt indien er een ondertekende praktijkovereenkomst (POK) aanwezig is, heeft de bedoeling om dekking te verlenen in die gevallen dat het BPV-bedrijf zaakschade (zoals gereedschappen) oploopt door toedoen van de stagiair waarvoor het BPV-bedrijf zelf geen dekking of een eigen risico heeft. Eén van de voorwaarden zal zijn dat de stagiair een goede instructie heeft ontvangen. De uitkering is maximaal € 25.000 met een eigen risico van € 1.000.

Verzekeringen tijdens BPV in het buitenland

De hierboven genoemde ongevallenverzekering en aanvullende aansprakelijkheidsdekking zijn ook van toepassing tijdens BPV in het buitenland. Verder is het zo dat de stagiair zelf verantwoordelijk is voor de mate waarin hij verzekerd is. Deltion College rekent het wel tot zijn verantwoordelijkheid om erop te wijzen dat de stagiair goed verzekerd aan zijn BPV kan beginnen.

Zorgverzekering

Wanneer je op een eigen zorgpolis verzekerd bent, ben je dat straks tijdens je (betaalde) BPV in het buitenland waarschijnlijk niet meer (volledig), b.v. voor de Wlz (Wet langdurige zorg). In het buitenland gelden andere kosten en andere (lees: vaak hogere) bedragen voor ziektekosten. Informeer bij je zorgverzekeraar of je huidige polis geldig blijft tijdens je BPV in het buitenland. Vraag ook of de verzekerde bedragen voor het buitenland ruim voldoende zijn en laat dit schriftelijk bevestigen door je verzekeraar.

Zorgverzekering (Wlz aanvraag)

BPV/ stage in het buitenland kan gevolgen hebben voor jouw zorgverzekering, met name voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Als je vragen hebt neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op tel.nr.:  020-656 48 48. Je kunt bij hen jouw situatie laten beoordelen via een Aanvraag Wet langdurige zorg (Wlz). Stuur bij de aanvraag je praktijkovereenkomst (POK) mee.

WA Verzekering

Je huidige WA Particulier verzekering is niet automatisch geldig in het buitenland en kan het risico wat je loopt tijdens je werk uitgesloten zijn. Aangezien je in het buitenland gaat “werken” en de rechtsregels daar vaak anders zijn dan in Nederland, adviseren wij om je WA-polis, als het nodig is, ook dekking te laten verlenen voor het werken en het verblijf in het buitenland. Laat het schriftelijk bevestigen door je verzekeringsmaatschappij.

Reis-/annuleringsverzekering

Iedere student van Deltion College met een ondertekende POK die in het buitenland zijn BPV doet valt onder de Zakelijke Reis-/annuleringsverzekering die Deltion College heeft afgesloten. Daarin is o.a. opgenomen dat je verzekerd bent voor repatriëring, annulering, reisonderbreking, verlies diefstal en beschadiging van persoonlijke bezittingen en zakelijke uitrusting en voor rechtsbijstand. Om aanspraak te kunnen maken op een uitkering op grond van deze verzekering, is het van belang dat de BPV vooraf wordt gemeld bij de contactpersoon verzekeringen van Deltion College. Je ontvangt een e-mail met hierin de benodigde gegevens. Check de aanvangsdatum van je reisverzekering. Let op: als je eerder vertrekt dan de aangegeven aanvangsdatum moet je zelf een reisverzekering tot deze aanvangsdatum afsluiten.

In geval van calamiteiten dien je contact op te nemen met de VHD Alarmcentrale: 0031- 88 8778017 onder vermelding van het polisnummer 60.11.5238.

Contact

Voor alle voorwaarden en dekkingen van de verzekeringen en vragen en/of onduidelijkheden kan contact worden opgenomen met de contactpersoon verzekeringen van Deltion College (Cor Overmars, emailadres: covermars@deltion.nl, telefoonnummer  038-8503053).