Retailspecialist BOL/BBL

Crebocode 25809 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Jouw beroep

De Retailspecialist werkt meestal in een winkel. Dit kan een winkel zijn van een eigenaar die één of een paar winkels heeft of van een zogenaamd Groot Winkel Bedrijf. Denk hierbij aan supermarkten of bouwmarkten. De retail is verdeeld in een foodsector (eten en drinken) en een non-foodsector (kleding, meubelen en nog veel meer). Ook kunnen winkels food en non-food verkopen (bijvoorbeeld een supermarkt).

De Retailspecialist werkt meestal binnen een verkoopteam onder leiding van een manager of ondernemer. Je hebt op basis van je functie en  je deskundigheid vaak een begeleidende en adviserende rol over verkoop, begeleiding van nieuwe medewerkers en het netjes houden van de winkel. Het hangt van de branche (bijvoorbeeld mode, supermarkt, tuincentrum) af wat je precies doet tijdens je werk.

De retailspecialist kan makkelijk met mensen omgaan en kan zich snel inleven in de klant om op de klantbehoefte in te springen. Je hebt continu oog voor wat er gebeurt op de winkelvloer: wat doet de klant, wat doet de collega of medewerker en hoe ziet de winkel eruit?

Afhankelijk van je expertise bespreek je met je leidinggevende hoe de verkoop, de presentaties, de klantbenadering en/of de inzet van medewerkers verbeterd kan worden. Het doel is om het bedrijfsresultaat (de winst) te verbeteren. Je combineert commercieel inzicht en je kennis en interesse van de branche waarin je werkzaam bent. Je bent bereid om je handen uit de mouwen te steken om bijvoorbeeld binnengekomen goederen snel en op een goede manier te verwerken. Bij jouw werk hoort ook het schoon en netjes houden van de winkel, het magazijn en de overige ruimtes zoals bijvoorbeeld de kantine.

Je weet hoe belangrijk het is dat er een goed aantal producten aanwezig is in het magazijn en in de winkel. Het moeten er niet te veel zijn, want dan verkoop je de producten misschien niet, maar ook niet te weinig, want je wilt ook geen ‘nee’ verkopen. Je bent daarnaast klantgericht in de winkel en achter de kassa. Bij de kassa werk je met geld en je voert vaak andere gegevens in, bijvoorbeeld van klanten. Je weet dat deze gegevens privé zijn en niet buiten het bedrijf gedeeld mogen worden of besproken.

Beroepshouding

Je hebt een positieve en actieve werkhouding. Dit geldt voor zowel school als op je BPV (beroepspraktijkvorming). Je loopt stage naast de 3 of 4 dagen dat je naar school gaat (dit heet een BOL-opleiding) of hebt een werkplek voor minimaal 20 uur per week en gaat 1 dag in de week naar school (dit heet een BBL-opleiding). Om stage te mogen lopen of te werken naast je schooldag heb je een Praktijkovereenkomst (POK) nodig. Je zorgt dat je op tijd je gegevens voor je POK doorgeeft en deze ondertekent.

Je bent vriendelijk, klantgericht en gastvrij. Je hanteert normaal taalgebruik, zowel mondeling als schriftelijk. Je houdt je aan de regels en je bent op tijd in de lessen. Je doet actief mee met de lessen, levert afgerond werk in zoals afgesproken is met je docent en werkt samen met je medestudenten als dat wordt verwacht. Ook kun je goed zelfstandig werken.

Beroepshouding

Je hebt een positieve en actieve werkhouding. Dit geldt voor zowel school als op je BPV. Je bent vriendelijk, klantgericht en gastvrij. Je hanteert normaal taalgebruik, zowel mondeling als schriftelijk. Je doet actief mee met de lessen, levert tijdig zaken in en je stelt je lerend op. Je houdt je aan de regels en je bent op tijd in de lessen. Je loopt stage of hebt een BBL-werkplek en je hebt op tijd je gegevens voor je POK doorgegeven en deze ondertekend.