Sociaal Werk

Crebocode 25615 Leerweg BOL Niveau 4

Aanvullende informatie over jouw opleiding

Studie en beroepshouding

Onze opleiding is opgebouwd uit modules, elke module heeft een eigen thema.

In leerfase 1 zijn dit thema's op basis van doelgroepen:

- Startmodule

- Module Kinderen

- Module Jongeren

-Module Volwassenen

- Module Ouderen

In leerfase 2 zijn de thema's:

- Samenleving & Leefbaarheid

- Armoede & Bestaanszekerheid

- Gezondheid & Welzijn

- Sociale Relaties

De thema's van leerfase 3 zijn nog in ontwikkeling.

In de modules werk je aan een contextrijke beroepsopdracht die aansluit bij de kerntaken, werkprocessen en de beroepshoudingen uit het kwalificatiedossier. Je krijgt in lessen theorie en oefeningen aangeboden die je helpen om jezelf de kennis en vaardigheden eigen te maken die je nodig hebt om de beroepsopdracht te behalen. In dit studieproces word je begeleid door een module coach die feedback en feedforward geeft. De modules in leerfase 1 moet je behalen op beginnersniveau om door te mogen gaan naar leerfase 2.

Naast de modules zijn er flankerende vakken die bijdragen aan het behalen van de kerntaken die beschreven staan in het kwalificatiedossier onder kopje 3.3.1.

Vanuit de opleiding zijn er op basis van het kwalificatiedossier, tien beroepshoudingen geformuleerd, waarmee jij aan het einde van de opleiding kan laten zien dat je je hebt ontwikkeld tot beroeps bekwaam Sociaal Werker. Vanaf de start van de opleiding oefen en werk jij aan jouw beroepshouding. Het gaat om de volgende aspecten van de beroepshouding:

1.  Open en respectvol

2.  Gelijkwaardig en positief

3.  Gevoel voor diversiteit

4.  Ethisch en integer

5.  Veiligheid en grenzen

6.  Durf en creativiteit

7.  Zelfbewust en authentiek

8.  Verantwoordelijkheid en zelfontwikkeling

9.  Omgeving en netwerk

10. Integraal denken

Gedurende de opleiding laat je zien dat je gemotiveerd en leergierig bent. Ook sta je open voor ontwikkeling als het gaat om je studiehouding.

Bindend studieadvies

Gedurende leerjaar 1 wordt het proces bindend studieadvies gevolgd. Het studieadvies heeft betrekking op de studievoortgang van de student. De studievoortgang wordt besproken in studievoortgangsgesprekken. 

De studievoortgang bestaat uit formatieve (focus op ontwikkeling) en summatieve (examen gerelateerde) studieresultaten en je beroepshouding.

Het advies wordt gebaseerd op de volgende criteria:

Studieresultaten

Formatief

  1. Alle modules afgerond met een voldoende (inclusief startmodule), dat betekent dat de student op alle aangeboden werkprocessen het beginnersniveau bezit. 

  2. Overige vakken: 80% voldoende afgerond, de overige 20% mag een onvoldoende blijven staan maar moet wel gedaan zijn (dus geen NA)

  3. Contextrijke aangeboden activiteiten zoals socialisatie voldaan aan de opdracht

Summatief

4. Generieke vakken Nederlands & Engels: gemiddeld een 5,5 (geen vak onder een 5)       

5. LOB: Student kan aantonen dat er ontwikkeling is op de 5 LOB competenties.

Beroepshouding

Binnen de opleiding Sociaal Werk ga je gedurende de opleiding bezig met het ontwikkelen van je beroepshouding. Voor een positief studieadvies moet je de door ons aangeboden beroepshoudingen (zie 3.8 Aanvullende informatie over de opleiding) op beginnersniveau hebben behaald. Dit niveau staat beschreven in de rubric voor de beroepshoudingen en wordt aan het begin van de opleiding toegelicht. Voor het tussentijdse studieadvies (tussen de drie en zes maanden) moet je minimaal vijf van de tien beroepshoudingen op dit beginnersniveau hebben behaald.