Maatschappelijke Zorg

Crebocode 25779 Leerweg BOL/BBL Niveau 4

Examenplan

In het examenplan staan welke examens je moet doen. Ook vind je daar hoe en wanneer ze plaatsvinden. In het examenplan staan de examenonderdelen waarmee je  het diploma (of certificaat) kunt behalen.

De algemene regels en afspraken die hier gelden, staan in het examenreglement van het Deltion College. Bij de start van de opleiding wordt de examinering verder toegelicht. Minimaal 2 x per jaar ontvang je via de deltionmail een mail van het contactpersoon van de opleiding. In deze mail staan o.a. de inleverdata en herkansingsdata die gelden in jouw schooljaar. 

Naast de in het examenplan vermelde examens dien je de BPV aan het eind van je opleiding tenminste met een voldoende te hebben afgerond.

Als je nog vragen hebt, kun je deze aan je loopbaanontwikkelbegeleider stellen.

CGI Professionele ontwikkeling en kwaliteit

Het examen Professionele ontwikkeling en kwaliteit vindt op school plaats in de vierde periode van het examenjaar. Het gaat om het aantonen van de bereidheid zich buiten de opleiding blijvend te scholen, deze kennis te delen met collega’s, op de hoogte te zijn van maatschappelijke ontwikkelingen, kritisch naar zichzelf te willen kijken, protocollen en regels goed toe te passen en te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Het is daarmee een examen waarbij de basiskennis en vaardigheden eerst op orde moeten zijn om een dergelijk gesprek in te kunnen gaan.

Voor deelname aan dit examen gelden daarom de volgende voorwaarden:

  • De doelgroepentoets moet met minimaal een 5.5 zijn afgesloten.

  • De toets psychologische stromingen moet met minimaal een 5.5 zijn afgesloten.

  • De toets GZH medicijnleer moet met minimaal een 5.5 zijn afgesloten. 

  • Profiel onafhankelijke examens moeten met minimaal een voldoende afgerond voor 1 maart (september instroom)/1 oktober (februari instroom) van het lopende schooljaar

  • Er moet minimaal een voldoende BPV-basisbeoordeling zijn behaald voor 1 maart (september instroom)/1 oktober (februari instroom) van het lopende schooljaar. Dit is niet van toepassing voor de instroomvarianten BOL en BBL.

  • Is een BPV-verlenging vastgesteld voor 1 maart (september instroom)/1

  • oktober (februari instroom) waardoor er geen zicht is op diplomering in het lopende schooljaar, dan vindt ook geen CGI Professionele ontwikkeling en kwaliteit plaats. Dit wordt op een later moment opnieuw aangeboden.

Overige examens

De overige examens vinden in de BPV plaats. In het examenplan kan je terugvinden wanneer in de opleiding je deze examens afrondt. Je ziet ook hoe het examen afgerond moet worden, en wie er aanwezig is tijdens de beoordeling.

Uitzondering is het examen Zorgtechnisch handelen. Om dit examen te mogen uitvoeren in de praktijk volg je eerst de lessen die horen bij het examen. Dit vak wordt aangeboden in het 2e leerjaar. Na afronding van de lessen, krijg je toestemming om het examen uit te voeren. Een deel hiervan wordt op school afgetoetst. De vakdocent zal je hierover informeren. Kan je het examen niet in de praktijk uitvoeren, dan zal de examinering op school worden aangeboden. Je kan je hier t.z.t. voor inschrijven. De vakdocent geeft hiervoor instructie.

Herkansingsbeleid

Voor prove2move examens geld dat je 2 kansen hebt. Ben je afwezig geld dit als een gemiste kans. Jouw loopbaanontwikkelbegeleider verwerkt dit resultaat in Osiris als NA (niet aanwezig). Mis je ook de 2e kans of behaal je 2 keer een onvoldoende dan heb je de mogelijkheid om een 3e kans aan te vragen bij de examencommissie via Osiris. De loopbaanontwikkelbegeleider kan hiervoor een negatief advies geven als hij of zij denkt dat je hier nog niet klaar voor bent. De examencommissie kan hierop besluiten je verzoek af te wijzen. Je kan meer lezen over de procedure in het examenregelement: https://stdeltion.sharepoint.com/sites/stdssw/examens/SitePages/Examinering.aspx

Voor de vakken die de opleiding aanbiedt geldt het volgende. Haal je een onvoldoende, wordt dit resultaat verwerkt in Osiris. Ben je zonder opgave van reden afwezig of te laat, dan wordt dit geregistreerd in Osiris als NA (niet aanwezig). Of het een geldige reden is wordt beslist door de vakdocent. In de daaropvolgende periode is een herkansingsmoment (week 4). Haal je opnieuw een onvoldoende? Dan ga in overleg met je vakdocent hoe je je kunt voorbereiden op een 2e herkansing. De 2e herkansing wordt gepland in week 4 van de daaropvolgende periode. Bijvoorbeeld: in de toetsweek van periode 1 haal je een onvoldoende. In de herkansingsweek van periode 2, week 4, haal je nogmaals een onvoldoende. De 2e herkansing wordt dan aangeboden in periode 3, week 4.

Ben je bij de 1e herkansing afwezig of te laat, zonder opgave van reden, dan wordt dit geregistreerd in Osiris als NA (niet aanwezig). Of het een geldige reden is wordt beslist door de vakdocent. Je voortgang wordt besproken in de lerarenvergadering om te kijken wat redenen zijn om jou een 2e herkansing aan te bieden. De uitkomst van de vergadering wordt met jou besproken. Er worden afspraken met jou gemaakt en deze worden vastgelegd in Osiris. Bij het niet nakomen van de afspraken kan een negatief bindend studieadvies volgen, wat kan leiden tot verwijdering van de opleiding.

Als je nog vragen hebt, kun je deze aan je loopbaanontwikkelbegeleider stellen.

Het examenplan vind je hieronder: