Sport & Bewegingscoördinator

Crebocode 23366 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Als sport- en bewegingscoördinator werk je in een omgeving waarin activiteiten gericht op sport en bewegen worden aangeboden, uiteenlopend van kortdurende programma's van een of twee uur tot meerjarige trainingsprogramma's gericht op topsporters. Je kan werkzaam zijn bij zwembaden, fitness- en gezondheidscentra, buitensportondernemingen, sportbuurtwerk, sociaal cultureel werk, organisaties voor sportevenementen, overheidsinstellingen (o.a. politie, defensie of justitiële inrichtingen, naschoolse en buitenschoolse opvang en sportverenigingen). Je verricht je dagelijkse activiteiten op een vaste locatie dan wel op diverse en/of wisselende locaties en je hebt te maken met deelnemers met een grote diversiteit aan leeftijden, culturen, leefstijlen en maatschappelijke posities. Met name in de buitensport en bij activiteiten die buiten plaats vinden heb je te maken met (veel voorkomende) veranderingen in de omgeving of in de situatie waarop je moet afstemmen, zoals weersomstandigheden.

Beroepseisen

  • je bezit goede sociaal-communicatieve vaardigheden/kunt goed met mensen omgaan

  • je bent sportief en hebt een goede conditie

  • je bent respectvol, klantvriendelijk en flexibel

  • je kunt samenwerken in een team

  • je bent goed in organiseren en plannen

  • je kunt groepen en individuen begeleiden

Het basisdeel

Tijdens de opleiding leer je stap voor stap om invulling te geven aan de kerntaken die horen bij het beroep:

  • Aanbieden van Sport en Bewegen activiteiten

  • Organiseren en uitvoeren van wedstrijden, toernooien of evenementen

  • Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

Het profieldeel

Na het basisdeel kun je kiezen uit de volgende uitstroomprofielen:

  • Buurtsportcoach (25909)

De buurtsportcoach werkt vanuit een organisatie in het brede werkveld van sport, welzijn, kinderopvang en onderwijs. Het komt voor dat je voor twee organisaties werkzaam bent, bijvoorbeeld bij een gemeentelijke instelling, welzijnscentrum, sportvereniging tot onderwijsinstelling. De buurtsportcoach heeft een rol als verbinder. Je functioneert veelal in een omgeving waarin je anderen 'mee moet krijgen' om programma's te realiseren.  De werkzaamheden van de beginnend beroepsbeoefenaar zijn erop gericht om partijen samen te brengen voor het opzetten en uitvoeren van programma’s en projecten met een maatschappelijk doel. Dit vraagt van je dat je flexibel bent, mensen kunt activeren en motiveren en beschikt over beïnvloedingsvermogen, doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen om draagvlak te creëren en te behouden. Resultaat van het beroep is een verantwoord sport- en bewegingsaanbod dat aansluit op de lokaal-specifieke situatie.

Trainer-coach/instructeur (25912)

Als trainer-coach/instructeur ben je breed inzetbaar in het werkveld van sport en bewegen. Je werkt vooral in organisaties die primair gericht zijn op sport en bewegen zoals sportverenigingen, fitnesscentra, sport- en bewegingscentra, buitensportondernemingen, zwembaden of commerciële sportaanbieders. Hierbij is je belangrijkste taak om een bijdrage te leveren aan de gestelde doelen van sporters. Het resultaat van de werkzaamheden van de trainer-coach/instructeur is het behalen van doelstellingen van een SB-programma of SB-project. Daarbij maak je gebruik van de kennis op het gebied van sport en gezondheid en van vaardigheden op het gebied van training, coaching en instructie. Trainen en coachen is niet alleen het overdragen van kennis, maar ook het trainen, inspireren en motiveren van sporter(s) om hun doel te bereiken.

Bewegingsagoog (25911)

Coördinator sport- en bewegingsagogie werkt met kwetsbare doelgroepen met één of meer hulpvragen op het gebied van lichamelijk, sociaal, psychisch of cognitief functioneren.  Zijn/haar werkzaamheden zijn erop gericht de cliënten te (re)activeren, gericht op vitaliteit en gezondheidsbevordering, door cliënten te ondersteunen bij het herstellen, bevorderen of leren omgaan met (blijvend) fysieke of gedragsmatige uitdagingen. Je doet dit binnen de kaders van een agogisch ondersteuningsplan of een ((para)medisch) behandelplan. Op basis van dit plan stel je een bewegingsagogisch programma samen met passende bewegingsagogische interventies. Vervolgens zorg je voor de organisatie en uitvoering daarvan.