Algemene
informatie gids
Operationele Techniek (Operationeel Technicus & Allround Operationeel Technicus)
Crebocode 23132 (uitstroommogelijkheden: 25345 niv 4 en 25346 niv 3) Leerweg BBL Niveau 3 en 4
Jouw beroep
Denk je aan Procestechniek dan denk je aan de industrie. Machines, installaties en personeel werken altijd samen, zodat (chemische) processen kunnen blijven draaien. Om dat zo te houden, bedien je machines en installaties en bewaak je geautomatiseerde processen. Zo houdt de (allround) operationeel technicus alles in beweging. Elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek, in de procestechniek komen al deze onderdelen samen. Als (allround) operationeel technicus kom je het dus allemaal tegen in je werk, waar je ook aan de slag gaat: in de kunststofverwerkende industrie, in de afvalverwerking, in de voedingsindustrie of bijvoorbeeld in de energiesectoren. Steeds vaker zie je dat processen gedigitaliseerd worden, de industrie 4.0.Je verricht reparaties, adviseert en rapporteert over wijzigingen in de apparatuur, stelt samen met de technische dienst of collega’s onderhoudsschema's op en bepaalt welke onderdelen in voorraad moeten zijn. Storingen pak je op een logische wijze aan. Een vakgebied en baan vol afwisseling.
Operationeel Technicus
De technische apparaten in bijvoorbeeld productiebedrijven, energiebedrijven, een levensmiddelenfabriek of in een ziekenhuis moeten het natuurlijk goed doen. Daarom zorg jij als operationeel technicus voor het onderhoud daarvan. Je weet alles van deze apparaten, stelt ze goed in, let erop of alles goed blijft gaan en verhelpt storingen. Alles wat je doet, schrijf je op in een verslag. Naast onderhoud is het bedienen en bewaken van processen ook belangrijk. Ieder product heeft zijn eigen recept en instellingen. Als Operationeel Technicus ben je verantwoordelijk voor de goede kwaliteit van de producten.
Allround Operationeel Technicus
Net als de operationeel technicus zorg jij voor het instellen en onderhouden van ingewikkelde technische apparatuur in een bedrijf, fabriek of ziekenhuis. Daarnaast ben jij degene die bepaalt wat er moet gebeuren en door wie. Is er hulp nodig van andere leveranciers of specialisten? Dan regel jij dat. Je zorgt niet alleen dat alle apparaten het doen en dat storingen worden opgelost, maar kijkt ook hoe apparaten nog beter kunnen werken. Afhankelijk van je eigen interesses kun je dus doorstromen naar een leidinggevende positie of meewerken in verbeterteams. Doordat het werkveld meer en meer digitaal wordt, zul je in het tweede leerjaar onder andere robotica krijgen. Vanaf het 3de leerjaar vervolg jij jouw opleiding in een bbl-constructie. Je gaat dan één dag naar school om vervolgens deze kennis toe te passen in de praktijk.