Algemene
informatie gids
23371 Engineering (BOL-opleidingen Commercieel Technicus 25920 & Technicus Engineering 25919)
Crebocode 23371 (uitstroommogelijkheid 25919 en 25920, BOL) Leerweg BOL Niveau 4
Jouw beroep
Als Middenkader Engineer houd je je bezig met een breed pakket aan taken. Dit varieert van de ontwikkeling van producten en systemen tot en met het onderhoud en de verkoop daarvan. Daarbij hoort ook het voorbereiden en begeleiden van productiewerk. Het kan werk betreffen op één of meer van de volgende werkgebieden: werktuigbouwkunde, elektrotechniek, mechatronica en installatietechniek. Nadat je werkervaring hebt opgedaan kun je aan de slag als bijvoorbeeld ontwerper, werkvoorbereider, projectleider of technisch tekenaar.
De Middenkader Engineer werkt bijvoorbeeld in de industrie, dienstverlening, onderhoud en/of servicebedrijven. De grootte van de bedrijven waar je werkt kan variëren van het midden- en kleinbedrijf tot het grootbedrijf. Je werkt in één van de volgende sectoren:
Commercieel Technicus engineering
Word jij blij van commercie, techniek en verkoop? Dan is de uitstroomrichting Commercieel Technicus Engineering wat voor jou! Je leert producten en systemen ontwerpen, producties voorbereiden en uitvoeren én je leert veel over sales. Jij verzorgt de klant gesprekken en houdt contact met klanten en leveranciers. Ook leer jij marketing skills om het bedrijf zo goed mogelijk te ondersteunen om de producten en diensten op de markt te brengen. Een opleiding mét toekomstkansen! Diploma op zak? Dan kun je alle kanten op!
Technicus Engineering - Mechanical Engineering (Werktuigbouwkunde)
Van kleine onderdelen tot complete machines. Met de uitstroomrichting Mechanical Engineering / (Werktuigbouwkunde) word jij een echte specialist. Je bent breed inzetbaar in de mechanische techniek, in functies als werkvoorbereider of tekenaar.
Technicus Engineering - Smart Energy
Bij de uitstroomrichting Smart Energy staat een slimme, duurzame en toekomstgerichte leefomgeving centraal. We spelen in op nieuwe en duurzame energievoorzieningen. Door het samenvoegen van de disciplines elektrotechniek en werktuigkundige installaties leiden wij studenten op die op de toekomst voorbereid zijn. Tijdens deze opleiding ben jij voornamelijk bezig met het ontwerpen van technische installaties in en rond de woning, utiliteit en industrie. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: verlichtingstechniek, ventilatie, verwarming, sanitaire technieken, automatisering en elektrotechniek.
Technicus Engineering - Smart Technology
Richt jij je blik op de toekomt? Ben jij creatief en hou je van experimenteren? Als Technicus Engineering Smart Technology maak je werk van technologische ontwikkelingen en innovaties.Denk aan digitalisering en automatisering van apparaten, productiemiddelen en organisaties. Een mooie opleiding met als rode draad programmeren. Met deze uitstroomrichting bereid je jezelf en de wereld voor op morgen!
Technicus Engineering - Medisch Technicus
De vraag naar gecertificeerde medisch technici is groot bij zowel ziekenhuizen als medisch-technische bedrijven. Het keuzedeel zal de aansluiting bij de beroepspraktijk verbeteren, waardoor je sneller inzetbaar bent binnen een functie als medisch technicus. Binnen dit keuzedeel leer je de basisvaardigheden en theoretische kennis op het gebied van medische taal en de diverse gebruiksmogelijkheden van medische technische apparatuur. Je leert deze apparatuur ontwerpen of aanpassen aan de hand van gebruikerswensen. Verder leer je advies geven bij de aanschaf van apparatuur. Ook leer je de introductie van nieuwe ontwikkelingen te begeleiden en bij te houden. Verder leer je, ten aanzien van de klinisch fysische en instrumentele aspecten (wat dit betekent leer je ook), de gehele levenscyclus van de medische apparatuur te verzorgen. Het beroep van medisch technicus heeft tot doel het primaire zorgproces op het gebied van de medische techniek te ondersteunen. Medische techniek omvat ook: systemen, installaties, instrumenten, hulpmiddelen en software applicaties, wanneer deze wordt ingezet voor onderzoek en behandeling van de patiënt.
Technicus Engineering - havo-route
Een slimme stap richting een technische hbo- opleiding: kies voor de uitstroomrichting Technicus Engineering / Havoroute. De havo- route duurt in totaal 3 jaar! Tijdens deze opleiding word je breed technisch opgeleid en naast je mbo diploma behaal je de nodige havo-certificaten. Je kunt landelijk examen doen voor de vakken wiskunde b, natuurkunde, Engels en Nederlands. Zo heb je alles in huis om verder te leren én te groeien!
ALLRound Operationeel Technicus - Smart Processing
Denk je aan Procestechniek dan denk je aan de industrie. Machines, installaties en personeel werken altijd samen, zodat (chemische) processen kunnen blijven draaien. Om dat zo te houden, bedien je machines en installaties en bewaak je geautomatiseerde processen. Zo hou jij alles in beweging. Elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek, in de procestechniek komen al deze onderdelen samen. Als (allround) operationeel technicus kom je het dus allemaal tegen in je werk, waar je ook aan de slag gaat: in de kunststofverwerkende industrie, in de afvalverwerking, in de voedingsindustrie of bijvoorbeeld in de energiesectoren. Steeds vaker zie je dat processen gedigitaliseerd worden, de industrie 4.0. Je verricht reparaties, adviseert en rapporteert over wijzigingen in de apparatuur, stelt samen met de technische dienst of collega’s onderhoudsschema's op en bepaalt welke onderdelen in voorraad moeten zijn. Storingen pak je op een logische wijze aan. Een vakgebied en baan vol afwisseling dus. Echt wat voor jou!
Wanneer je voor Procestechniek kiest, volg je de eerste twee jaar het BOL (voltijd) programma, na het tweede studiejaar maak je vervolgens de overstap naar de BBL-opleiding (deeltijd met 4 dagen werken, 1 dag school), waar je verder wordt opgeleid tot Allround Operationeel Technicus. In de laatste periode van het tweede schooljaar gaan we daarom dan ook samen met je op zoek naar een goede werkplek/werkgever.