Mediavormgeving (Mediavormgever)

Crebocode 25633 Leerweg BOL Niveau 4

Aanvullende informatie over jouw opleiding

Een mediavormgever verzorgt tegenwoordig niet alleen de vormgeving van advertenties, folders en websites, maar ook van apps voor de smartphone, digitale publicaties voor een tablet, infographics, video, animatie, 2D en 3D uitingen. De student wordt opgeleid om een boodschap van de opdrachtgever zo goed mogelijk over te brengen en kiest daarvoor het best bijpassende mediamiddel. Aan de uiteindelijke media-uitingen gaat een heel denk- en ontwerpproces vooraf. Door ook de samenwerking onderling op te zoeken zorgen we ervoor dat er uiteindelijk mooie media-uitingen gemaakt worden die goed zijn afgestemd op de wensen van de opdrachtgever en afgestemd op wetmatigheden op het gebied van marketing. Ook leer je hoe de mediawereld in elkaar zit, wat de rol is van de vormgever en hoe media worden gemaakt. Bij het maken van het ontwerp verplaatst de student zich in de wensen van de gebruiker/doelgroep. Een goed ontwerp beantwoordt aan dit doel.

Het vakgebied mediavormgeving is heel breed. Er zijn binnen de opleiding veel mogelijkheden voor persoonlijke keuzes, afhankelijk van ieders interesse. Om beter in te spelen op de veranderende vraag uit het werkveld kan de student na het basisjaar modules en keuzedelen kiezen waardoor hij zich kan specialiseren of verbreden. De student kan zich snel aanpassen aan de vraag uit het werkveld en kiest daarvoor de best bijpassende module. De student kan op deze wijze flexibel door de opleiding manoeuvreren.

Na deze opleiding kan de student bij heel veel verschillende bedrijven aan de slag. Is de student gespecialiseerd, dan kan hij gaan werken in een grote studio waar veel specifieke taken zijn. Heeft de student gekozen voor meer allround, dan is hij meer breed inzetbaar en kan bij een vaak wat kleiner bureau werken aan verschillende taken tegelijk. Zo kun je starten als (junior) mediavormgever bij een ontwerpstudio, een reclamebureau, een (online) communicatie- of multimediabureau, een gamebedrijf, animatiestudio of een bureau met een AV-afdeling. Ook kun je aan de slag als zelfstandig vormgever, een zzp’er.

De student kan natuurlijk ook doorstuderen. Door naar het hbo. Bijvoorbeeld naar een kunstacademie (grafisch, fotografie, autonoom), of de opleiding Communicatie & Multimedia Design, Interaction Design of een hbo gericht op animatie en gaming. Veel mogelijkheden dus. Door het aanbieden van buitenlandse stages in het 3e en/of 4e jaar staat de deur ook open voor een baan in het buitenland.

Doordat de vraag uit het werkveld constant veranderd is het van groot belang dat wij als opleiding ons snel kunnen aanpassen. Door over te stappen naar modulair onderwijs en het gebruik maken van keuzedelen zijn wij flexibel geworden. We kunnen afhankelijk van ontwikkelingen in het beroep modules aanpassen, bijschrijven of eruit halen. Hierdoor blijven wij voldoen aan de vraag en kunnen wij anticiperen op invloeden en ontwikkelingen van buitenaf.