Middenkader Engineering (Technicus engineering) - Excellent

Crebocode 25297 Leerweg BBL Niveau 4

Schema kerntaken en werkprocessen voor jouw opleiding

In een kwalificatiedossier staat de inhoud van jouw opleiding in hoofdzaken. De kwalificatiedossiers zijn door de minister vastgesteld. Elke mbo-opleiding in Nederland werkt met deze kwalificatiedossiers.

In het kwalificatiedossier voor dat beroep staan kerntaken beschreven. Kerntaken zijn werkzaamheden die kenmerkend zijn voor een beroep en die een groot deel van de tijd innemen bij het uitoefenen van dat beroep. Een kerntaak is meestal weer onderverdeeld in een aantal werkprocessen. Een werkproces kan binnen een kerntaak een stap zijn, zoals ‘voorbereiding’, ‘uitvoering’ of ‘afronding’. Maar het kan ook een deeltaak binnen een kerntaak zijn. Het Onderwijs binnen het Deltion College is competentiegericht en gebaseerd op een document van de overheid dat voor elke opleiding bestaat. Dit document heet het kwalificatiedossier. In dit document staat precies beschreven wat je voor je opleiding moet kennen en kunnen.

Code

Examen

Kerntaak:

  • Werkprocessen

B1K1T

Ontwerpt producten of systemen

B1-K1 Ontwerpt producten of systemen

W1 Verzamelt en verwerkt ontwerpgegevens

W2 Werkt ontwerpen uit

W3 Kiest materialen en onderdelen

W4 Maakt een kostenberekening

B1K1P

Ontwerpen van producten

B1-K1 Ontwerpt producten of systemen

W1 Verzamelt en verwerkt ontwerpgegevens

W2 Werkt ontwerpen uit

W3 Kiest materialen en onderdelen

W4 Maakt een kostenberekening

B1K2T

Begeleid werk

B1-K2 Begeleidt werk

W1 Begeleidt werkproces

W2 Bewaakt begroting

W3 Voert kwaliteitscontroles uit

W4 Levert het werk op

B1K2P

Begeleidt werk

B1-K2 Begeleidt werk

W1 Begeleidt werkproces

W2 Bewaakt begroting

W3 Voert kwaliteitscontroles uit

W4 Levert het werk op

P1K1T

Bereidt het werk voor

P1-K1 Bereidt werk voor

W1 Verzamelt en verwerkt productiegegevens

W2 Maakt een tekening(pakket).

W3 Organiseert mensen en middelen.

 

De kerntaken van het profieldeel zijn:

P1K1P

Bereidt het werk voor

P1-K1 Bereidt werk voor

W1 Verzamelt en verwerkt productiegegevens

W2 Maakt een tekening(pakket).

W3 Organiseert mensen en middelen

P1K2T

Begeleidt onderhoudswerk

P1-K2 Begeleidt onderhoudswerk

W1 Begeleidt testen van producten en systemen

W2 Begeleidt uitvoering van onderhoudsopdrachten

P1K2P

Begeleidt onderhoudswerk

P1-K2 Begeleidt onderhoudswerk

W1 Begeleidt testen van producten en systemen

W2 Begeleidt uitvoering van onderhoudsopdrachten

Beroepsspecifieke kwalificaties

Het kwalificatiedossier van middenkader engineering vind je op de website van SBB, het adres is: www.s-bb.nl In dit dossier staat een korte omschrijving van de beroepengroep en de taken die de beroepsbeoefenaar zoal uitvoert. Daarnaast staat omschreven wat de diploma-eisen zijn.

Deze opleiding onderscheidt zich van de reguliere Middenkader Engineering op inhoud en tijd. Gedurende een periode van 3 jaar ga je 1 dag per week naar school. Gedurende je studie volg je modules die of vakinhoudelijk, of branche specifiek of op het gebied van management zijn.

Deze modules sluiten aan op de huidige marktvraag. Daarnaast doe je een afstudeerproject binnen het bedrijf. Je zorgt tijdens deze studie projectmatig voor een substantiële verbeterslag binnen deze organisatie.

De opleiding Middenkader Engineering Excellent is een 3-jarige BBL-opleiding met als uitstroomrichting Technicus, niveau 4.

De opleiding heeft een sterk interactief karakter; jouw leerbehoefte staat centraal. De lessen bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk.

Excellente modules kunnen aan het einde van het 3 jarige traject gevolgd worden en beloond met een schoolverklaring.

Tijdens de opleiding word de inhoud samen met de bedrijven ontwikkeld, afgestemd en gegeven. Voorbeelden van een excellente module is:

. Solidword professional (CSWP)

De opleiding kent verschillende werkvormen: klassikale instructie, praktijklessen, werkoverleg, zelfstandig werken en samenwerken. Binnen de opleiding Middenkader Engineering werken we met Competentie Gericht Onderwijs (CGO). Een aantal kernbegrippen wordt hieronder toegelicht.

Loopbaanbegeleiding (LBB))

Een van de leraren van de opleiding is je eerste aanspreekpunt. Je hebt veel contact met je loopbaanbegeleider over o.a. je studievoortgang en alle zaken die daarbij een rol spelen.

Gemoduleerd onderwijs

De opleiding Middenkader Engineering wordt gemoduleerd aangeboden. Een module is een afgebakende hoeveelheid lesstof. De meeste modules bestaan uit een opdracht, de specifiek bij de module horende reader en een of meerdere toetsen. Een module kan ook alleen met een werkstuk of een taak worden afgesloten. Elke module is gekoppeld aan een of meerdere leraren. Deze leraren beoordelen of een module voldoende is afgerond. De modules worden gefaseerd aangeboden. Hierdoor blijft de hoeveelheid lesstof te overzien. Het afronden van een deel van een module is niet mogelijk. Een project bestaat uit meerdere modules die onderling verband houden. De modules kunnen als project worden gemaakt, maar zijn allen losstaand en kunnen dus ook stuk voor stuk worden gemaakt (en afgerond).

Voordelen moduleren:

* Modules worden individueel afgesloten

* Het is mogelijk de opleiding Middenkader Engineering binnen de termijn van drie jaar af te ronden

Voorwaarden moduleren:

* Actieve studiehouding

* Op tijd aanwezig zijn

* Afspraken nakomen

* Benodigde leermiddelen meenemen

* Correcte houding naar medestudenten en docenten

* Alleen afwezig met geldige reden en tijdige kennisgeving

Lessen worden volgens het rooster aangeboden en dienen ter ondersteuning van de op dat moment lopende modules. Je bent verplicht alle lesuren volgens rooster te volgen.

Alle studenten hebben toegang tot N@tschool, de elektronische leeromgeving van het Deltion. N@tschool is altijd (24 uur per dag en 7 dagen in de week) via het Internet bereikbaar. Via "mijn Deltion" kun je naar N@tschool/Fiducia/Portfolio surfen en je vervolgens via het inlogscherm aanmelden.

De leraren plaatsen hier nieuwsberichten voor jou in, je kunt Informatiebronnen raadplegen en studieroutes bekijken. Eventueel krijg je de mogelijkheid verslagen, werkstukken, etc. digitaal in te leveren, of met een paar medestudenten in een eigen projectomgeving te werken. Je vindt er bijvoorbeeld ook informatie van het MIC (MediaInformatieCentrum). N@tschool is een echte werkomgeving, waarin leraren en studenten met elkaar communiceren en allerlei documenten uitwisselen.