Signmaking (Signspecialist)

Crebocode 25634 Leerweg BOL Niveau 4

Jouw beroep

Beroepen veranderen, nieuwe beroepen/ functies ontstaan en andere verdwijnen. Met andere woorden, de vraag vanuit de arbeidsmarkt verandert; hier proberen wij binnen onze opleiding op aan te sluiten, zodat jij klaar bent voor die veranderende arbeidsmarkt.

Typering van de beroepengroep:
De signmaker is in loondienst of als zelfstandige werkzaam bij een bedrijf in de sign- of graveersector of in een ander bedrijf met een afdeling sign. Het gaat hier om dienstverlenende bedrijven die voor allerlei sectoren visuele communicatie verzorgen. De signmaker kan ook werken in opdracht van reclamebureaus, architecten of etalagebureaus. Hij werkt dan niet rechtstreeks voor de eigenlijke klant.

De signmaker verricht werkzaamheden op het gebied van het voorbereiden, vervaardigen, afwerken, assembleren en monteren van sign(deel)producten. Hij voert zijn werkzaamheden uit voor diverse opdrachtgevers en op wisselende locaties. Hij voert zijn werkzaamheden zowel uit op de werkplaats (vervaardigen sign(deel)producten) als op locatie (monteren signmateriaal). Daarbij werkt hij zowel in teamverband als individueel.

Tijdens het werk heeft de signmaker niet alleen te maken met zijn collega’s en leidinggevende, maar ook met de vormgever en personen op locatie (onder andere opdrachtgever en leveranciers).

1.2 Jouw opleiding

De opleiding is zo opgezet dat je leert taken uit te voeren en problemen in jouw vakgebied op te lossen d.m.v. kennis,  inzicht, vaardigheden en gedrag. Dat heb je nodig om je beroep goed uit te kunnen oefenen. Het gaat er niet alleen om dat je wéét hoe het zou moeten, maar dat je het ook zo doet!

Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL). De opleiding duurt vier jaar.

Typerende beroepshouding:
De signmaker (verzamelnaam voor de medewerker sign, de allround signmaker en de signspecialist) is klantgericht. Hij vertegenwoordigt zijn bedrijf op goede wijze en houdt rekening met de (wensen van de) opdrachtgever. Hij kan bovendien goed samenwerken en communiceren met anderen.
De signmaker is kwaliteits- en resultaatgericht. Hij is in staat om flexibel om te gaan met branchespecifieke omstandigheden (werken onder tijdsdruk, wijzigingen in situaties of onvoorziene gebeurtenissen) en hij pakt eventuele problemen oplossingsgericht aan. Ook houdt hij nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied bij en past deze toe. Tot slot houdt de signmaker zich te allen tijde aan de voorgeschreven Arbo-, milieu- en veiligheidsvoorschriften.

Resultaat van de beroepengroep:
Vervaardigde en gemonteerde sign(deel)producten (onder andere reclameborden, auto-, gevel- en lichtreclame, bewegwijzering, tekst- en naamplaten en (machinaal) gegraveerde voorwerpen) met een informatief, instructief, responsverhogend en/of verkoopbevorderend doel.