Mediavormgeving (Mediavormgever)

Crebocode 25633 Leerweg BOL Niveau 4

Onderwijs en BPV planning

De opleiding mediavormgever duurt vier jaar.
Tijdens de opleiding werk je aan verschillende projecten. Dit zijn opdrachten die je of alleen of met een groep uitvoert aan de hand van een gegeven thema. Per semester krijg je 2 projecten van twee weken. Ieder project wordt afgesloten met een presentatie en inspiratie week, de PI week.

Het eerste jaar
Het eerste halfjaar staat in het teken van de kennismaking met de branche en het beroep waar je voor wordt opgeleid. Ook maak je natuurlijk kennis met de voor jou nieuwe vakken en vaardigheden binnen de opleiding.
Er worden ook verschillende keuzedelen aangeboden waaruit je aan het einde van het eerste jaar een keuze maakt. Elk keuzedeel bestaat uit vier lesuren.
Alle bovengenoemde vakken zijn even belangrijk voor het leggen van een goede basis. Door middel van het maken van keuzes kun je uiteindelijk werken aan vaardigheden die jij belangrijk en interessant vindt voor het vervolg van je opleiding, maar ook voor je beroepsperspectief.

Het tweede leerjaar
In het tweede leerjaar worden er meerdere projecten uitgevoerd en ga je gedurende een periode een oriënterende stageperiode volgen bij een bedrijf. Dit is een kennismaking met het bedrijf en met het productie proces. Je gaat gedurende 10 weken meelopen, onderzoeken, kennismaken en ook taken voor het bedrijf uitvoeren.
Tijdens het 2e leerjaar krijg je tevens opdrachten van het Beeldbureau. Dit is het interne reclamebureau waarin opdrachten voor klanten worden uitgevoerd. Dit zijn klanten uit de non-profit sector.
Daarnaast werk je aan een aantal externe opdrachten die je via het Beeldbureau, krijgt . De producties zijn groter van omvang en er wordt meer een beroep gedaan op jouw zelfstandigheid. Ook worden de opdrachten complexer en worden ze uitgevoerd in groepen. Deze groepen kunnen per periode verschillen in grootte.

Het derde leerjaar
Het eerste halfjaar van het derde leerjaar ben je op school. Je volgt lessen in een keuzedeel die je examinerend afsluit in het tweede deel van het vijfde semester.
Daarnaast krijg je dit half jaar op school weer te maken met externe opdrachten via het Beeldbureau. De projecten zijn verdiepend en bereiden je voor om zelfstandiger te werken in de beroepspraktijk.
Ook ga je jezelf in het derde leerjaar voorbereiden op de stageperiode in het zesde semester. Dit doe je o.a. door het portfolio te verzorgen en door te onderzoeken waar jij stage zou willen lopen. De stageplaats is in het 3e leerjaar specifieker op het beroep gericht dan in het 2e leerjaar. Je gaat volledig functioneren binnen een bedrijf.
Je bereid je voor op de stageperiode en de tweede helft van het 3e leerjaar (het zesde semester van je opleiding) ga je op stage (BPV). Tijdens je stageperiode zijn er minimaal twee terugkomdagen op school. De stage wordt afgesloten met een beoordelingsgesprek. Daarnaast heb je een stageverslag gemaakt.

Het vierde leerjaar
In het vierde leerjaar ga je in het 7e semester weer op stage. Deze tweede stage volg je in principe bij een ander stagebedrijf,, zodat je ruime ervaring op kunt doen.
De beide stageperiodes worden afgesloten met een beoordelingsgesprek en voor beide stages heb je een stageverslag gemaakt, waarin je laat zien waaraan je hebt gewerkt en vooral wat je geleerd hebt. Je hebt dus een jaar lang intensief kennis gemaakt met het werkveld ter voorbereiding op je examen.
Je volgt dus totaal een jaar lang stages, als je de periode uit het 3e jaar mee rekent.

Tijdens het laatste semester van de opleiding doe je examen, de Proeve van Bekwaamheid. Je werkt zelfstandig aan de proeve en je zorgt dat de opdrachten die te maken hebben met kerntaak 1 en kerntaak 2 met minimaal een voldoende zijn afgerond.