Algemene
informatie gids
Operationele Techniek (Allround operationeel technicus)
Crebocode 25345 Leerweg BOL/BBL Niveau 4
Jouw beroep
De Allround Operationeel Technicus werkt bij een externe dienstverlener in de industrie of installatietechniek, bij bedrijven die horen tot de energiesector, de procesindustrie, in ziekenhuizen, bij onderhoudsbedrijven of bij de Koninklijke Marine. Hij verricht zijn werkzaamheden aan procestechnische installaties, zoals koelinstallaties, verwarmingsinstallaties en installaties voor energieopwekking.
De Allround Operationeel Technicus werkt volgens de geldende procedures en voorschriften. Hij is zich ervan bewust dat onjuist handelen ernstige (financiële) gevolgen kan hebben, zoals productie-uitval, schade aan mensen, milieu, gebouwen of apparatuur. De Allround Operationeel Technicus verricht accuraat zijn onderhouds- en installatiewerkzaamheden. Hij beschikt over een goed analytisch vermogen en ook over een groot probleemoplossend vermogen. Hij zoekt systematisch naar mogelijke oorzaken van storingen en kiest de meest optimale oplossing. Hij heeft inzicht in het algemene productieproces, stelt zich pro-actief op en neemt indien noodzakelijk snel een beslissing over de handelswijze die de situatie vereist: ingrijpen in het proces of een melding doen bij een leidinggevende. De Allround Operationeel Technicus is klantgericht. Hij heeft kennis van de te bezoeken organisatie en haar structuur. Hij kent zijn plek in de te bezoeken organisatie. Hij weet met wie hij waarover moet communiceren. De Allround Operationeel Technicus overlegt met zijn collega’s en leidinggevende over zijn werkzaamheden, hij rapporteert over zijn bevindingen en zijn handelingen. Hij is bereid om samen te werken met anderen, en wil zich blijven ontwikkelen. Hij houdt zijn kennis actueel en hij weet waar hij relevante informatie kan vinden.
De werkzaamheden van de Allround Operationeel Technicus zijn controlerend en/of uitvoerend van aard. De onderhouds- en installatiewerkzaamheden voert hij zelfstandig uit als specialist. Het komt ook voor dat hij hierbij collega’s of externen aanstuurt. Bij zijn werkzaamheden in het bewaken van het procesverloop maakt hij deel uit van een team en is hij mede verantwoordelijk voor een ongestoord procesverloop. Hij onderneemt actie bij afwijkingen of storingen.
De Allround Operationeel Technicus voert (op termijn) zelfstandig bedieningshandelingen aan de installaties uit. Deze handelingen vergen inzicht in het gehele productieproces en in de samenhang van de procesonderdelen. Hij voert ook onderhouds- en installatiewerkzaamheden uit. Voor het uitvoeren van zijn werkzaamheden heeft hij gedetailleerde, specialistische kennis over apparatuur en materialen nodig. De complexiteit van zijn functie hangt af van de aard van de opgetreden storing, van de reparaties of het onderhoud dat hij dient te verrichten. De complexiteit van de werkzaamheden van de Allround Operationeel Technicus zit in de veelzijdigheid van de problemen die kunnen optreden, en in de veelheid van mogelijke oorzaken daarvan. Hij moet in reactie daarop zo snel mogelijk het probleem analyseren en oplossen, zonder dat daarbij gevaar voor zichzelf, anderen en/of het milieu ontstaat.
Studieduur
De studieduur van de opleiding is 4 jaar. De studiebelasting is vastgesteld op 1600 uren per schooljaar. Voor de gehele opleiding van 4 leerjaren is de totale studiebelasting dus 6400 StudieBelastingsUren (SBU).
We willen het mogelijk maken dat je de opleiding in een kortere tijd kunt doorlopen. Daarom hebben we een meetsysteem ingevoerd op basis van studiepunten. De studiepunten hebben een directe relatie met de studiebelasting ; 1 studiepunt komt ongeveer overeen met 28 SBU's).
Wanneer je alle studiepunten bij elkaar optelt, bevat de gehele opleiding exclusief de examenonderdelen 220 studiepunten. In leerjaar 1 tot en met 4 kun je in het reguliere traject 60 studiepunten scoren.
Gedurende het eerste, brede, leerjaar kun je door alle onderdelen voldoende af te ronden 60 studiepunten behalen. Aan het begin van ieder schooljaar krijg je een overzicht met de modules en de daarbij bijbehorende studiepunten.
Je krijgt de studiepunten wanneer je aan de volgende voorwaarde voldoet:
De beoordeling van een Onderwijseenheid is hoger of gelijk aan een 5,5;
Bij het niet behalen van een Onderwijseenheid heb je altijd recht op herkansing. Een voldoende Onderwijseenheid kan niet herkanst worden. Ontwikkelingsgerichte toetsen mogen herkanst worden. Als je een toets wilt herkansen vul je het formulier ‘aanvraag eerste herkansing’ in waarmee je langs je slb’er en de vakdocent gaat. De slb’er tekent het formulier ‘aanvraag eerste herkansing’, waarmee hij aangeeft dat hij op de hoogte is van jouw herkansing. De vakdocent geeft toestemming om te mogen herkansen. Hij kan daar voorwaarden aan koppelen. Je zult eerst aan de voorwaarden moeten voldoen, vóór je de toets mag herkansen. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je een handtekening van de vakdocent. Dan schrijf jij je in voor een toetsmoment. De vakdocent zorgt ervoor dat de toets op het afgesproken tijdstip klaar ligt. De herkansingen vinden buiten de reguliere lessen plaats.
Gedurende het schooljaar zijn er voortdurend gesprekken tussen jou en jouw loopbaanbegeleider. Tijdens die gesprekken wordt o.a. jouw studievoortgang besproken. Aan het einde van leerjaar 1 hebben wij samen in beeld wat je in het eerste jaar gepresteerd hebt en wat voor jou de vervolgmogelijkheden zijn.
Het je in het eerste leerjaar alle punten behaald, dan kun je onder aanvullende voorwaarden in het versnelde HBO-traject komen en kan je de opleiding mogelijk in 3 jaar voltooien.
Huiswerkadvies
Het wordt dringend aanbevolen minimaal 10 klokuren per week thuis extra te besteden aan het huiswerk. Dit kun je in verhouding verdelen over de verschillende vakken.