23371 Engineering (BBL- Technicus Engineering, 25919)

Crebocode 23371 (uitstroommogelijkheid 25919, BBL) Leerweg BBL Niveau 4

Jouw beroep

Techniek heeft de toekomst. Heb jij technisch inzicht en wil je er alles over weten? Dan zit je hier dus goed. Kies je voor een opleiding binnen de richting Engineering dan werk je straks in de industrie, installatiebranche, technische dienstverlening, ontwerp-/ onderhouds- /servicebedrijven, of waar jij mooie kansen ziet! Die kansen liggen overal, want in de techniek en engineering is de vraag naar goed geschoolde technische én commerciële vakmensen groot. En die vraag blijft ook de komende jaren groeien. Zowel in het midden- en kleinbedrijf (MKB) als het grootbedrijf staan ze om je te springen.

Waar kom je terecht als Engineer?

Als Engineer houd je je bezig met een breed pakket aan taken. Dit varieert van de ontwikkeling tot en met het onderhoud en de verkoop van producten, installaties en systemen. Daarbij hoort ook het voorbereiden en begeleiden van productiewerk of aanleg van installaties. Het kan werk betreffen op één of meer van de volgende werkgebieden: Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Mechatronica en Installatietechniek. Nadat je werkervaring hebt opgedaan kun je aan de slag als bijvoorbeeld ontwerper, werkvoorbereider, projectleider of technisch tekenaar.

De Engineer werkt bijvoorbeeld in de industrie, installatiebranche, technische dienstverlening, ontwerp-/ onderhouds- /servicebedrijven. De grootte van de bedrijven waar je werkt kan variëren van het midden- en kleinbedrijf tot het grootbedrijf. Je werkt in één van de volgende sectoren:

Technicus Engineering - Werktuigbouwkunde

Als technicus engineering werktuigbouwkunde ben jij gespecialiseerd in het ontwerpen van verschillende producten. Van grote constructies tot kleine samenstellingen. Denk aan machines, auto’s en vliegtuigen. Jouw werkplek? Bij bedrijven die machines, apparaten of installaties ontwerpen, maken of onderhouden.

Technicus Engineering - Elektrotechnische installaties

Jij tekent en ontwerpt elektrische installaties, systemen of producten, zoals beveiligingssystemen en toegangscontrolesystemen. Op basis van de tekening bepaal je wat er nodig is om de installatie te maken. Daarna begeleid je de voorbereiding en het maken ervan. Hiervoor bestel je ook materialen en zorg je voor een goede kwaliteit en planning. Verder houd je de kosten in de gaten.

Technicus Engineering - werktuigkundige installaties

Als tekenaar ontwerper werktuigkundige installaties bereid je het ontwerp en de aanleg van werktuigkundige installaties voor. Van aircosystemen tot brandbestrijdingsinstallaties en van verwarmingssystemen tot sanitaire installaties. Je zorgt voor tekeningen en de benodigde materialen. Jouw werkplek? Bedrijven en technische adviesbureaus die technische installaties aanleggen in woningen, bedrijven of industrie.