23371 Engineering (BBL- Technicus Engineering, 25919)

Crebocode 23371 (uitstroommogelijkheid 25919, BBL) Leerweg BBL Niveau 4

Schema kerntaken en werkprocessen voor jouw opleiding

In een kwalificatiedossier staat de inhoud van jouw opleiding in hoofdzaken. De kwalificatiedossiers zijn door de minister vastgesteld. Elke mbo-opleiding in Nederland werkt met deze kwalificatiedossiers.

In het kwalificatiedossier voor dat beroep staan kerntaken beschreven. Kerntaken zijn werkzaamheden die kenmerkend zijn voor een beroep en die een groot deel van de tijd innemen bij het uitoefenen van dat beroep. Een kerntaak is meestal weer onderverdeeld in een aantal werkprocessen. Een werkproces kan binnen een kerntaak een stap zijn, zoals ‘voorbereiding’, ‘uitvoering’ of ‘afronding’. Maar het kan ook een deeltaak binnen een kerntaak zijn. Het Onderwijs binnen het Deltion College is competentiegericht en gebaseerd op een document van de overheid dat voor elke opleiding bestaat. Dit document heet het kwalificatiedossier. In dit document staat precies beschreven wat je voor je opleiding moet kennen en kunnen.

Schema Kerntaken en Werkprocessen

Code

Examen

Kerntaak

De kerntaken van het basisdeel zijn:

B1: Beroepsspecifieke onderdelen

B1-K1

Ontwerpt producten of systemen

W1 Verzamelt en verwerkt ontwerpgegevens

W2 Werkt ontwerpen uit

W3 Kiest (duurzame) materialen en onderdelen

W4 Maakt een kostenberekening

B1-K2

Begeleidt werk

W1 Begeleidt het werkproces

W2 Bewaakt begroting

W3 Voert kwaliteitscontroles uit

Generieke onderdelen

De kerntaken van het profieldeel zijn:

P1: Technicus Engineering

P1-K1

Bereidt het werk voor

W1 Verzamelt en verwerkt productiegegevens

W2 Maakt een tekening(pakket).

W3 Plant mensen en middelen in

P1-K2

Begeleidt onderhoudswerk

W1 Levert een product, installatie en/of systeem op

W2 Doet verbetervoorstellen voor een product, installatie en/of systeem

W3 Evalueert een opgeleverd product, installatie en/of systeem

W4 Stelt procedures op t.b.v. gebruik en onderhoud van een product, installatie of systeem

P2: Commercieel technicus engineering

P2-K1

Verricht commerciële werkzaamheden

W1 Doet voorstellen voor commercieel beleid

W2 Onderhoudt contact met klanten

W3 Beheert de voorraad

Beroepsspecifieke kwalificaties

Het kwalificatiedossier van Engineering vind je op de website van SBB (zoek op crebocode 23371), het adres is: www.s-bb.nl. In dit dossier staat een korte omschrijving van de beroepengroep en de taken die de beroepsbeoefenaar zoal uitvoert. Daarnaast staat omschreven wat de diploma-eisen zijn.

De opleiding Engineering bestaat normaliter uit vier jaar en rond je af met het diploma van "Technicus engineering" (crebo 25919). Echter, doordat het eerste jaar een basisjaar is, waarna er vervolgens een keuze wordt gemaakt voor een profileringsrichting, kan de opleiding eventueel ook korter duren, de opleiding commercieel technicus of de havo-route zijn bijvoorbeeld een opleiding van totaal drie jaar. Kies je voor de richting "Commercieel technicus engineering", dan krijg je ook te maken met een ander kwalificatedossier (crebo 25920)

Gemoduleerd onderwijs

De opleiding Engineering wordt gemoduleerd aangeboden. Een module is een afgebakende hoeveelheid lesstof. De meeste modules bestaan uit een opdracht, de specifiek bij de module horende reader en een of meerdere toetsen. Een module kan ook alleen met een werkstuk of een taak worden afgesloten. Elke module is gekoppeld aan een of meerdere docenten. Deze docenten beoordelen of een module voldoende is afgerond. De modules worden gefaseerd aangeboden. Hierdoor blijft de hoeveelheid lesstof te overzien. Het afronden van een deel van een module is niet mogelijk.

Deze modules sluiten aan op de huidige marktvraag. Daarnaast doe je een afstudeerproject binnen het bedrijf. Je zorgt tijdens deze studie projectmatig voor een substantiële verbeterslag binnen deze organisatie.

De opleiding heeft een sterk interactief karakter; jouw leerbehoefte staat centraal. De lessen bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk.