23371 Engineering (BOL-opleidingen Commercieel Technicus 25920 & Technicus Engineering 25919)

Crebocode 23371 (uitstroommogelijkheid 25919 en 25920, BOL) Leerweg BOL Niveau 4

Leermiddelen van jouw opleiding

Jaarlijks ontvang je voorafgaand aan het schooljaar een leermiddelenlijst met daarin een overzicht van de aan te schaffen leermiddelen. Dit betreffen laptops met specifieke vereisten (bijvoorbeeld een Windowslaptop in verband met de programma's die je moet gebruiken), boeken, licenties, gereedschappen/beschermingsmiddelen en andere schoolkosten. Wij verwachten dat je er zelf voor zorgt dat je tijdig over de benodigde materialen beschikt en/of de schoolbijdrage betaalt.

In het eerste leerjaar kies je halverwege het jaar de gewenste uitstroomrichting en in het tweede leerjaar kies je halverwege het jaar jouw vrije keuzedeel. Om die reden zul je in het eerste én in het tweede leerjaar de leermiddelen die je in periode 4 nodig hebt in periode 2 of 3 aanschaffen.

Leermiddelenlijst

Voor het eerste leerjaar publiceren we hieronder de leermiddelenlijst (dit is dus exclusief de leermiddelen voor de laatste periode, omdat deze afhankelijk zijn van je definitieve uitstroomrichting). De benodigde leermiddelen voor periode 4 ontvang je per mail van ons. Voor de daaropvolgende schooljaren zullen de leermiddelenlijsten voorafgaand aan het schooljaar per mail met je gedeeld worden.

Om je een globaal beeld te geven wat de gemiddelde kosten voor de verschillende uitstroomrichtingen zijn, hebben we de gemiddelde kosten tijdens studiejaar ’23-’24 weergegeven.

  • Leerjaar 1: +/- 1500 euro

  • Leerjaar 2: +/-   500 euro

  • Leerjaar 3: +/-   350 euro

  • Leerjaar 4: +/-   170 euro

Disclaimer: De kosten voor het eerste jaar zijn relatief hoog, omdat je daar zult moeten investeren in een goede laptop, werkkleding en andere beschermingsmiddelen die je gedurende de rest van je opleiding zal gebruiken. Voor de overige leerjaren wordt hieronder gerekend met gemiddeldes over alle studierichtingen heen. De werkelijke kosten kunnen hoger/lager uitvallen afhankelijk van de studierichting die je kiest en keuzes die je maakt bij bijvoorbeeld het vrije keuzedeel.