23371 Engineering (BOL-opleidingen Commercieel Technicus 25920 & Technicus Engineering 25919)

Crebocode 23371 (uitstroommogelijkheid 25919 en 25920, BOL) Leerweg BOL Niveau 4

Aanvullende informatie over jouw opleiding

Bindend studieadvies (BSA)

Zoals eerder al vermeld is (kijk bij: opleiding - voortgang - bindend studieadvies), krijg je in het eerste jaar van je opleiding een bindend studieadvies. Dit advies kan positief of negatief uitvallen. In elk geval wordt er bij de BSA gekeken naar de studievoortgang (heb je alle vakken gedaan en afgerond), studievaardigheden (hoe zijn je cijfers?) en naar studiehouding. Wat er precies van je wordt verwacht en waar je aan moet voldoen, hoor je van je LOB-er. Het BSA wordt afgegeven in het eerste leerjaar. Na een positief BSA2-advies of een positief BSA3-advies gaan de voortgangsregels gelden. Voor voortgang wordt gekeken naar alle behaalde cijfers.

Overgang naar volgend leerjaar

Om zeker te kunnen zijn dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt ten behoeve van het beroep waarvoor je wordt opgeleid, kijken we jaarlijks of het op dat moment verstandig is om een vervolgstap in de opleiding te maken. Dat betekent dat, om over te kunnen gaan naar een volgend schooljaar en fase van je opleiding, je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Wat die specifieke eisen zijn, wordt door je LOB-er samen met jou doorgenomen tijdens de LOB-lessen. Ze zijn ook terug te vinden in de online leeromgeving omtrent LOB.

Afstudeervoorwaarden:

Om op afstudeerstage te mogen, zijn de eisen van het examenplan en de zak/slaag regeling voor keuzedelen van toepassing. 

Inzichtelijkheid

In Osiris is de voortgang overzichtelijk weergegeven voor de examinerende onderdelen:

In de examinerende cijferlijst zijn deze punten geen studiepunten, maar examenonderdelen.

Ook op de cijferlijsten is de stand van zaken inzichtelijk:

Een student krijgt dus 2 cijferlijsten:

  1. de summatieve lijst met de examenonderdelen en

  2. de formatieve lijst met de overgangscijfers.

Overgangsbesluit

In de laatste twee weken van het schooljaar heb je een afrondend gesprek waarin je gezamenlijk terugkijkt met je begeleider. Hij of zij zal daarin ook aangeven of je definitief door kan naar een volgend schooljaar/fase van de opleiding.

Ontwikkelingsgesprek

Gedurende elk blok wordt er minimaal één ontwikkelingsgesprek gevoerd waarin de persoonlijke ontwikkeling en de studievoortgang van de student besproken wordt. Tijdens dit gesprek ga je in op kwaliteiten en je verbeterpunten. Dit kan aan de hand van de (beroeps- en/of loopbaan)rubrics. Daarbij geef je ook aan op welke gebieden je je wilt ontwikkelen en wat een gewenste uitkomst zou zijn. Zie dit als een tussentijds studieadvies, hiermee helpen we jou als student inzien op welke gebieden je je nog kan of moet ontwikkelen.

Aanvullende voorwaarden overgang havo -route

Voor de havo-route gelden aanvullende eisen wat betreft overgang van leerjaar 2 naar leerjaar 3. Hierbij wordt er gekeken naar studiehouding, beroepshouding, maar ook naar de resultaten voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en natuurkunde. Voor deze vakken verwachten wij dat je afgerond, minimaal een 6-6- 6-5 staat in willekeurige volgorde.

Wanneer deze eisen niet gehaald worden ga je verder in één van de andere uitstroomrichtingen.