Mechatronica (Eerste monteur mechatronica)

Crebocode 25892 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Jouw beroep

In onze omgeving komen we allemaal wel in aanraking met producten die worden gemaakt door machines. Mooie voorbeelden hiervan zijn jouw frisdrankblikjes, koekjes, verpakkingen en vaatwastabbletten. Tijdens de opleiding Mechatronica leer je, om deze machines te bouwen, aan te passen en te onderhouden. Dat doe je in een werkplaats of je installeert en onderhoudt ze bij de klant. De opleiding Mechatronica is een brede opleiding waarbij je elektrotechniek, mechanische techniek en besturingstechniek combineert tot een complete machine.

Mechatronica kom je op verschillende plekken in de industrie tegen. Hierbij kun je denken aan metaal en apparatenbouw, aan elektrotechnische bedrijven en aan een technische dienst van een bedrijf. Deze sectoren hebben allemaal één ding gemeen: het werken aan machines. Bij metaal en apparatenbouw kun je denken aan het maken van onderdelen voor een machine, maar ook het maken van een complete machine. Je kunt hierbij denken aan een machine die autobanden kan maken. 

Bij elektrotechnische bedrijven draait het vaak om panelenbouw. Deze bedrijven maken het zogenaamde elektrobrein van een machine ofwel kasten vol met industriële elektro. Je kunt hierbij denken aan klimaatinstallaties voor bijvoorbeeld een school. Een ander voorbeeld is het hart van een geautomatiseerde machine. Alle sensoren, de ogen en oren van een machine, komen samen in het hart en zorgen dat de machine gaat doen wat hij moet doen.

Verder kom je mechatronica veel tegen op een technische dienst. De machine die eerder gebouwd en geïnstalleerd is, is continu in gebruik. De machine maakt bijvoorbeeld beschuiten. Het is belangrijk om deze machine van onderhoud te voorzien, denk aan preventief onderhoud of bijvoorbeeld een wijziging aan de machine. Verder moet je inspringen wanneer de machine in storing schiet. Aan jou de taak om de machine weer te repareren en/of onderdelen te vervangen zodat hij weer loopt als een zonnetje. 

Al de vaardigheden die je hiervoor nodig hebt, leer je bij de opleiding mechatronica. Je leert dus om onderdelen te maken die zowel mechanisch als elektrisch zijn. Denk aan verspanende bewerkingen maar ook elektrische installaties opbouwen. Vervolgens leer je hoe je dit moet installeren en in bedrijf moet stellen. Tot slot leer je ook hoe onderhoud uitgevoerd moet worden, hoe je installaties moet testen en storing moet zoeken.