Operationele Techniek (Operationeel Technicus & Allround Operationeel Technicus)

Crebocode 23132 (uitstroommogelijkheden: 25345 niv 4 en 25346 niv 3) Leerweg BBL Niveau 3 en 4

Schema kerntaken en werkprocessen voor jouw opleiding

In een kwalificatiedossier staat de inhoud van jouw opleiding in hoofdzaken. De kwalificatiedossiers zijn door de minister vastgesteld. Elke mbo-opleiding in Nederland werkt met deze kwalificatiedossiers.

In het kwalificatiedossier voor dat beroep staan kerntaken beschreven. Kerntaken zijn werkzaamheden die kenmerkend zijn voor een beroep en die een groot deel van de tijd innemen bij het uitoefenen van dat beroep. Een kerntaak is meestal weer onderverdeeld in een aantal werkprocessen. Een werkproces kan binnen een kerntaak een stap zijn, zoals ‘voorbereiding’, ‘uitvoering’ of ‘afronding’. Maar het kan ook een deeltaak binnen een kerntaak zijn. Het Onderwijs binnen het Deltion College is competentiegericht en gebaseerd op een document van de overheid dat voor elke opleiding bestaat. Dit document heet het kwalificatiedossier. In dit document staat precies beschreven wat je voor je opleiding moet kennen en kunnen.

Schema kerntaken en werkprocessen

Code

Examen

Kerntaak

De kerntaken van het basisdeel zijn:

B1: Beroepsspecifieke onderdelen

B1-K1

Bedient en bewaakt installatie

W1 Bereidt de werkzaamheden voor

W2 Bedient installatie

W3 Bewaakt de installatie

W4 Verricht metingen en monstername

W5 Lost storingen op

B1-K2

Onderhoudt en verricht werkzaamheden aan installatie

W1 Test installatie

W2 Bereidt onderhoudswerkzaamheden voor

W3 Voert onderhoud en bijbehorende administratie uit

Generieke onderdelen

De kerntaken van het profieldeel zijn:

P1: Operationeel technicus

P2: Allround operationeel technicus

P2-K1

Begeleidt productiewerkzaamheden

W1 Instrueert medewerkers

W2 Begeleidt medewerkers

Beroepsspecifieke kwalificaties

Het kwalificatiedossier van Operationele techniek vind je op de website van SBB (zoek op crebocode 23132), het adres is: www.s-bb.nl. In dit dossier staat een korte omschrijving van de beroepengroep en de taken die de beroepsbeoefenaar zoal uitvoert. Daarnaast staat omschreven wat de diploma-eisen zijn.

De opleiding Operationele techniek bestaat normaliter uit twee of drie jaar en rond je af met het diploma van "Operationeel technicus" (crebo 25346) of "Allround operationeel technicus" (crebo 25345).

Gemoduleerd onderwijs

De opleiding Operationele techniek wordt gemoduleerd aangeboden. Een module is een afgebakende hoeveelheid lesstof. De meeste modules bestaan uit een opdracht, de specifiek bij de module horende reader en één of meerdere toetsen. Een module kan ook alleen met een werkstuk of een taak worden afgesloten. Elke module is gekoppeld aan een of meerdere docenten. Deze docenten beoordelen of een module voldoende is afgerond. De modules worden gefaseerd aangeboden. Hierdoor blijft de hoeveelheid lesstof te overzien. Het afronden van een deel van een module is niet mogelijk.

Deze modules sluiten aan op de huidige marktvraag. Daarnaast doe je je afstudeerproject(en) binnen het bedrijf. Je zorgt tijdens deze studie projectmatig voor een substantiële verbeterslag binnen deze organisatie.

De opleiding heeft een sterk interactief karakter; jouw leerbehoefte staat centraal. De lessen bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk.