Zelfstandig werkend bakker

Crebocode 25174 Leerweg BOL/BBL Niveau 3

Jouw beroep

Als Zelfstandig Werkend Bakker werk je in de bakkerij, of bakkerij (patisserie) gerelateerde bedrijven. Dit kan zowel in het midden- en kleinbedrijf zijn, als het grootbedrijf. Het type bedrijf, en de omvang daarvan, bepaalt de werkzaamheden die je als bakker verricht. Ongeacht het type bedrijf is het belangrijk dat de bakker een flexibele instelling heeft. Werkdagen- en tijden zijn gedurende het jaar wisselend. Ook wordt er fysiek verwacht dat je de werkzaamheden kunt uitvoeren. Het zijn hoofdzakelijk staande werkzaamheden, in een omgeving die klimatologisch sterk wisselend is.

Als Zelfstandig Werkend Bakker maak je met relatief eenvoudige grondstoffen hoogwaardige producten. Naast het vervaardigen van het standaard assortiment, zijn voor de bakkerij de feestdagen hoogtijdagen. In deze tijden worden alle specialistische bakkerijproducten vervaardigd. Hier kan de bakker ook volop zijn creativiteit kwijt. In een veranderende markt wordt naast creativiteit ook een continue aanpassing en vernieuwing van het assortiment gevraagd. Kwaliteit is uiteindelijk waar alles om draait. De klant is bereid om te betalen voor producten die de bakker maakt, dan mag kwaliteit worden verwacht.

De Zelfstandig Werkend Bakker voert zijn werkzaamheden in teamverband uit in zowel een bakkerij als in de winkel. Er wordt verwacht dat hij dat zelfstandig doet, en hierbij in staat is (leerling-) bakkers te begeleiden. Overleg en afstemming met zowel leidinggevende, als overige collega(e), is noodzakelijk om tot de gewenste productiviteit en kwaliteit te komen.

Voor het bereiden van alle producten heeft de Zelfstandig Werkend Bakker vakkennis van grondstoffen, bereidingswijzen en producten. Ook bezit hij de vaardigheden om alle producten te bereiden volgens vaste receptuur. Daarnaast kan hij producten representatief afwerken. Van een bakker wordt (een zekere mate van) creativiteit en improviserend vermogen verwacht. Zijn fijne motoriek moet goed ontwikkeld zijn.

De Zelfstandig Werkend Bakker moet rekening houden met afwijkende grondstoffen en (tussen)producten. De bakker moet deze signaleren, en in overleg met de leidinggevende bepalen wat hiermee moet gebeuren. De bakker werkt volgens de kwaliteitsnormen en (hygiƫne)voorschriften die binnen het bedrijf gelden. Naast de vakspecifieke werkzaamheden maakt de bakker de bakkerij, alle machines en de materialen schoon volgens de voorschriften, de hygiƫnecode en het bedrijfsschoonmaakplan.

Beroepseisen:

  • je werkt strikt volgens normen mbt. voedselveiligheid (HACCP-normen)

  • je hebt een creatieve en innovatieve houding

  • je bent nauwkeurig

  • je kunt goed onder tijdsdruk werken

  • je bent flexibel qua werktijden

  • je kunt goed omgaan met personeel en klanten