Handhaver toezicht en veiligheid

Crebocode 25409 Leerweg BOL Niveau 3

Tijdens de BPV

Rechten en plichten van de student(zie ook Praktijkgids BPV)

Gedurende de BPV-periode blijft de rechtspositie van de student hetzelfde als die van de student van de opleiding. Gedurende de BPV is het schoolreglement van toepassing.

Praktijkovereenkomst (POK)

De inspectie eist dat er tussen het BPV-bedrijf en de student een praktijkovereenkomst (POK) wordt gesloten. Deze POK is ook van belang om je (uitwonende) studiebeurs te kunnen krijgen. Daarnaast is de POK een bewijs voor de inspectie dat je stage loopt of hebt gelopen. In deze POK zijn de rechten en plichten van de partijen opgenomen (zie tekst achterzijde POK in bijlage 3).

  1. Direct nadat je BPV-plaats is bevestigd moet de BPV-coördinator hiervan op de hoogte worden gesteld. Hij zorgt er voor dat de POK wordt aangemaakt door de Onderwijsadministratie en aan je wordt overhandigd. In uitzonderingsgevallen wordt de POK direct aan het bedrijf gezonden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de BPV al is begonnen of als er onjuiste informatie op de POK staat.

  2. De drie exemplaren van de POK moeten door het bedrijf en de student worden ondertekend. De student stuurt één exemplaar van de POK die door alle partijen getekend is naar de Onderwijsadministratie van school, één exemplaar is bestemd voor het bedrijf en het andere voor de student. De student moet een urenverantwoordingslogboek bijhouden. Het is samen met je POK onder meer vereist voor het verkrijgen van je studiefinanciering.

  3. Voor iedereen vanaf 14 jaar geldt de Wet op de Identificatieplicht. Concreet houdt dit in dat het BPV bedrijf bij aanvang van de BPV verplicht is een geldige I.D.-bewijs te vragen en vervolgens een kopie daarvan in de personeelsadministratie op te nemen. Geldig zijn onder andere een Nederlands paspoort of gemeentelijke identiteitskaart.

 

Let op:

Een rijbewijs geldt niet als geldig I.D. -bewijs!

Bij controle op de werkplek moet jij je altijd kunnen identificeren. Dan is wel een rijbewijs toegestaan.

Vrij nemen/ ruilen

Tijdens de BPV-periode is het opnemen van vakantie niet toegestaan. Mochten er bijzondere omstandigheden zijn waarin het noodzakelijk is vakantie op te nemen, dan gebeurt dat altijd in overleg met het bedrijf en de BPV-coördinator.

Het ruilen van je dienst is niet toegestaan zonder toestemming van de Praktijkopleider van het Bedrijf.

 

Begeleiding binnen het bedrijf

Als je werkzaamheden verricht doe je dat onder verantwoording van de school. Het BPV-bedrijf wijst een praktijkbegeleider aan die verantwoordelijk is voor de begeleiding van jou in het bedrijf. De praktijkopleider onderhoudt contacten tussen jou en de BPV-coördinator over voortgang leerproces en bemiddelt bij problemen.

Begeleiding binnen het bedrijf

Als je werkzaamheden verricht doe je dat onder verantwoording van de school. Het BPV-bedrijf wijst een praktijkbegeleider aan die verantwoordelijk is voor de begeleiding van jou in het bedrijf. De praktijkopleider onderhoudt contacten tussen jou en de BPV-coördinator over voortgang leerproces en bemiddelt bij problemen.

Begeleiding door school

Het Deltion College vindt het belangrijk dat je tijdens je BPV goed wordt begeleid. Natuurlijk probeert iedereen je zo veel als mogelijk te helpen. Houd er wel rekening mee dat je begeleider niet op alle vragen een antwoord weet. Zo zijn BPV-begeleiders geen fiscaal, juridisch of financieel deskundigen. Hiervoor dien je o.a. de belastingdienst, advocaten of accountants te raadplegen. Veelal zijn binnen de bedrijven waar je werkzaam bent deze specialisten aanwezig die je antwoord op je vragen kunnen geven. Vraag daar naar en maak er gebruik van!!!

Bij een BPV-periode van 10-20 weken geldt de volgende bezoekfrequentie: Minimaal 2 x door BPV-begeleider/BPV-coördinator. Op verzoek van jou of de praktijkopleider gebeurt dit vaker.

De praktijkopleider neemt contact op met de BPV coördinator bij absentie tijdens de BPV, zodat de BPV coördinator dit kan communiceren met je Studieloopbaanbegeleider om de nodige actie te ondernemen.

Bij problemen of conflicten neem je eerst contact op met de praktijkopleider. Daarna zo nodig met de BPV-coördinator. Leidt dit niet tot het gewenste resultaat dan wordt de zaak direct voorgelegd aan de studieloopbaanbegeleider.

Doelstelling gesprekkencyclus

Gedurende de BPV periode vinden er meerdere gesprekken plaats. Gesprekken met de praktijkopleider en gesprekken met de praktijkopleider en de BPV begeleider vanuit school. Het doel van de gesprekken is om de voortgang te bespreken in het leerproces en te bepalen welke ondersteuning er nodig is om de leerdoelen te halen. Per BPV bedrijf verschilt het aantal gesprekken tussen de student en de praktijkopleider. In paragraaf 2. 5 staat beschreven hoe vaak er gesprekken plaats vinden met de BPV begeleider van school.

Aanwezigheid BPV

  • Je bent tijdens examendagen vrij. Je bent aanwezig tijdens zon- en feestdagen en in de vakanties |( indien van toepassing).

  • Indien je wegens omstandigheden niet aan het verplichte aantal BPV-uren voldoet, wordt er in overleg met de praktijkbegeleider bepaald hoe deze ingehaald moeten worden

  • Je moet bij ziekte of afwezigheid zowel het leerbedrijf als school op de hoogte stellen. Dit gebeurt per telefoon. Je meldt NIET via rapid dat je ziek bent tijdens de BPV periode.

  • De BPV is net als werken en dient met een zekere flexibiliteit te gebeuren. Een keer langer doorwerken als het noodzakelijk is of een keer vroeger ophouden om een belangrijke reden moet in goed overleg mogelijk zijn

  • Je bent boventallig. Dit betekent dat je geen eindverantwoordelijkheid draagt. In overleg met de praktijkopleider moet je tijd in kunnen plannen om opdrachten uit te voeren.

  • De BPV is niet afgerond voordat het praktijkwerkboek met een voldoende is afgerond of de opgedragen opdrachten zijn afgerond.

  • Je blijft niet altijd de gehele periode bij hetzelfde leerbedrijf. Enkele organisaties willen 10 weken, andere 20 weken. Zijn er problemen dan is er altijd een gesprek tussen leerbedrijf, student en praktijkbegeleider.