Apothekersassistent

Crebocode 25471 Leerweg BBL Niveau 4

Voorbereiding

Het opleiden in de praktijk gaat in de BBL met een werkplek (betaald of onbetaald) en je werk noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv).

Voordat je aan je bpv begint krijg je voorlichting over wat je kunt verwachten in de apotheek. Hierin wordt besproken welke leerdoelen je wilt behalen tijdens je stage. Verder komen verschillende onderwerpen aan de orde: wat staat er in het BPV boek en wat ga je daarmee doen, welke werkzaamheden kom je tegen in de apotheek, wat kunnen je werktijden zijn, hoe formuleer je je leerdoelen smart, gedrag o.a. m.b.t. telefoongebruik, hoe bereid je je voor op een kennismakingsgesprek. Je kan tijdens deze voorlichting ook de vragen stellen die je hebt.

De belangrijke afspraken over de BPV/je werkplek worden vastgelegd in een praktijkovereenkomst (POK). Deze moet ingevuld zijn voordat je aan een bpv-periode begint. Hierin staat aangegeven:

  • hoe lang de bpv-periode duurt

  • het totaal aantal te maken uren

  • het adres van het bedrijf/instelling waar je de bpv doet

  • de naam van de bpv-leraar die je vanuit school begeleidt

De POK is dus een overeenkomst, waar iedereen zich aan houden moet en die wordt afgesloten en ondertekend door het bedrijf/de instelling, de school, zo nodig het Samenwerkingsverband Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en door jou.

Gezien het feit dat steeds meer bedrijven naar een Verklaring omtrent gedrag (VOG) vragen, moet een student, indien dit gevraagd wordt, dit bewijs kunnen overleggen. De verklaring kan aangevraagd worden bij de eigen gemeente. Sommige bedrijven geven hiervoor een vergoeding. Als de instelling de aanvraag niet vergoedt, komen de kosten voor rekening van de student.