Algemene
informatie gids
Manager/ondernemer horeca
Crebocode 25184 Leerweg BOL Niveau 4
Schema kerntaken en werkprocessen voor jouw opleiding
Voor de Nederlandstalige en tweetalige opleidingen geldt dat de opleiding vier jaar duurt. Onder voorwaarden kan de Nederlandstalige opleiding in drie jaar worden afgerond. De tweetalige Fast-Track opleiding kan in twee jaar gedaan worden.
Opleidingspecifieke eisen
Misschien ben je gewend om weinig tot geen huiswerk te maken op je vorige opleiding. De ervaring leert dat je wel degelijk ook thuis aan de slag moet. Het goed benutten van de tijd op school kan de hoeveelheid huiswerk verminderen.
Verdeling van de kerntaken en werkprocessen van de opleiding
Het onderwijs binnen het Deltion College is competentiegericht en gebaseerd op een document van de overheid dat voor elke opleiding bestaat. Dit document heet het kwalificatiedossier. In dit document staat precies beschreven wat je voor je opleiding moet kennen en kunnen.
In het kwalificatiedossier staan de beroepspecifieke kerntaken van jouw opleiding beschreven. Voor een volledig overzicht van het kwalificatiedossier verwijzen we je naar de site van SBB; (http://kwalificaties.s-bb.nl/)
Kerntaken en werkprocessen manager/ondernemer horeca
De opleiding bestaat uit vier kerntaken:
Kerntaak |
Omschrijving |
B1-K1 |
Onderneemt |
B1-K2 |
Geeft leiding en voert beheerstaken uit |
P2-K1 |
Werkt mee in drank- en spijsverstrekkende bedrijven |
P2-K2 |
Werkt mee in logiesverstrekkende bedrijven |
Verdeling van kerntaken in leerjaren voor de opleidingen Nt en 2T
Leerjaar |
Beroepscompetenties Kerntaken |
1 |
P2-K1 |
2 |
P2-K1 en P2-K2 |
3 |
P2-K2 en B1-K2 |
4 |
B1-K1 |
De afsluiting van een kerntaak is afhankelijk van de opleiding en de studieroute die je kiest.
De werkprocessen
De kerntaken zijn weer onderverdeeld in werkprocessen. Een werkproces is een afgebakend geheel van beroepshandelingen binnen een kerntaak. Het werkproces kent een begin en een eind, heeft een resultaat en wordt als kenmerkend herkend in de beroepspraktijk. Een werkproces bestaat dus nooit uit één handeling of gedraging. Meerdere werkprocessen kunnen gelijktijdig lopen. Dat ze een begin en eind hebben, wil niet persé zeggen dat ze na elkaar komen (het kan wel), maar dat ze duidelijk te onderscheiden zijn van andere werkprocessen.
Jaar 1
Het eerste jaar zullen we ons vooral richten op Profiel 2 kerntaak 1 met de volgende werkprocessen:
P2-K1-W1 Verricht voorbereidende werkzaamheden in het horecabedrijf
P2-K1-W2 Werkt mee in bediening
P2-K1-W3 Werkt mee in de keuken
P2-K1-W4 Voert afrondende werkzaamheden uit in het horecabedrijf
P2-K1-W5 Creëert en bewaakt sfeer
Jaar 2 / 3 / 4
Vanaf het tweede jaar wordt gewerkt aan profiel 2 kerntaak 2. Er wordt vanaf dit jaar eveneens gewerkt aan Basis 1 kerntaak 1 en 2.
P2-K2-W1 Neemt reserveringen aan voor kamers en/of zalen en arrangementen
P2-K2-W2 Checkt de gast in
P2-K2-W3 Verleent service aan gasten tijdens hun verblijf
P2-K2-W4 Bewaakt de veiligheid
P2-K2-W5 Checkt de gast uit
P2-K2-W6 Maakt night audit rapportages van de omzet
P2-K2-W7 Ontwikkelt arrangementen en speciale activiteiten
B1-K2-W1 Maakt een operationeel plan
B1-K2-W2 Plant en verdeelt de werkzaamheden
B1-K2-W3 Begroot financiën
B1-K2-W4 Bewaakt financiën
B1-K2-W5 Stuurt medewerkers aan
B1-K2-W6 Voert intern formele gesprekken
B1-K1-W1 Ontwikkelt een ondernemingsplan
B1-K1-W2 treft voorbereidingen voor het starten van een onderneming
B1-K1-W3 Implementeert het ondernemingsplan
B1-K1-W4 Maakt marktanalyse
B1-K1-W5 Voert commerciële activiteiten uit
B1-K1-W6 Stelt financieel beleid vast en bepaalt de verkoopprijs
B1-K1-W7 Bepaalt inkoop- en voorraadbeleid
De tweetalige Fast-Track opleiding is verdeeld over twee jaren waarin gelijktijdig aan alle kerntaken wordt gewerkt.