Manager/ondernemer horeca

Crebocode 25184 Leerweg BOL Niveau 4

Schema kerntaken en werkprocessen voor jouw opleiding

Voor de Nederlandstalige en tweetalige opleidingen geldt dat de opleiding vier jaar duurt. Onder voorwaarden kan de Nederlandstalige opleiding in drie jaar worden afgerond. De tweetalige Fast-Track opleiding kan in twee jaar gedaan worden.

Opleidingspecifieke eisen

Misschien ben je gewend om weinig tot geen huiswerk te maken op je vorige opleiding. De ervaring leert dat je wel degelijk ook thuis aan de slag moet. Het goed benutten van de tijd op school kan de hoeveelheid huiswerk verminderen.

Verdeling van de kerntaken en werkprocessen van de opleiding

Het onderwijs binnen het Deltion College is competentiegericht en gebaseerd op een document van de overheid dat voor elke opleiding bestaat. Dit document heet het kwalificatiedossier. In dit document staat precies beschreven wat je voor je opleiding moet kennen en kunnen.

In het kwalificatiedossier staan de beroepspecifieke kerntaken van jouw opleiding beschreven. Voor een volledig overzicht van het kwalificatiedossier verwijzen we je naar de site van SBB; (http://kwalificaties.s-bb.nl/)

Kerntaken en werkprocessen manager/ondernemer horeca

De opleiding bestaat uit vier kerntaken:

Kerntaak

Omschrijving

B1-K1

Onderneemt

B1-K2

Geeft leiding en voert beheerstaken uit

P2-K1

Werkt mee in drank- en spijsverstrekkende bedrijven

P2-K2

Werkt mee in logiesverstrekkende bedrijven

Verdeling van kerntaken in leerjaren voor de opleidingen Nt en 2T

Leerjaar

Beroepscompetenties

Kerntaken

1

P2-K1

2

P2-K1 en P2-K2

3

P2-K2 en B1-K2

4

B1-K1

De afsluiting van een kerntaak is afhankelijk van de opleiding en de studieroute die je kiest.

De werkprocessen

De kerntaken zijn weer onderverdeeld in werkprocessen. Een werkproces is een afgebakend geheel van beroepshandelingen binnen een kerntaak. Het werkproces kent een begin en een eind, heeft een resultaat en wordt als kenmerkend herkend in de beroepspraktijk. Een werkproces bestaat dus nooit uit één handeling of gedraging. Meerdere werkprocessen kunnen gelijktijdig lopen. Dat ze een begin en eind hebben, wil niet persé zeggen dat ze na elkaar komen (het kan wel), maar dat ze duidelijk te onderscheiden zijn van andere werkprocessen.

Jaar 1

Het eerste jaar zullen we ons vooral richten op Profiel 2 kerntaak 1 met de volgende werkprocessen:

P2-K1-W1 Verricht voorbereidende werkzaamheden in het horecabedrijf

P2-K1-W2 Werkt mee in bediening

P2-K1-W3 Werkt mee in de keuken

P2-K1-W4 Voert afrondende werkzaamheden uit in het horecabedrijf

P2-K1-W5 Creëert en bewaakt sfeer

Jaar 2 / 3 / 4

Vanaf het tweede jaar wordt gewerkt aan profiel 2 kerntaak 2. Er wordt vanaf dit jaar eveneens gewerkt aan Basis 1 kerntaak 1 en 2.

P2-K2-W1 Neemt reserveringen aan voor kamers en/of zalen en arrangementen

P2-K2-W2 Checkt de gast in

P2-K2-W3 Verleent service aan gasten tijdens hun verblijf

P2-K2-W4 Bewaakt de veiligheid

P2-K2-W5 Checkt de gast uit

P2-K2-W6 Maakt night audit rapportages van de omzet

P2-K2-W7 Ontwikkelt arrangementen en speciale activiteiten

B1-K2-W1 Maakt een operationeel plan

B1-K2-W2 Plant en verdeelt de werkzaamheden

B1-K2-W3 Begroot financiën

B1-K2-W4 Bewaakt financiën

B1-K2-W5 Stuurt medewerkers aan

B1-K2-W6 Voert intern formele gesprekken

B1-K1-W1 Ontwikkelt een ondernemingsplan

B1-K1-W2 treft voorbereidingen voor het starten van een onderneming

B1-K1-W3 Implementeert het ondernemingsplan

B1-K1-W4 Maakt marktanalyse

B1-K1-W5 Voert commerciële activiteiten uit

B1-K1-W6 Stelt financieel beleid vast en bepaalt de verkoopprijs

B1-K1-W7 Bepaalt inkoop- en voorraadbeleid

 

De tweetalige Fast-Track opleiding is verdeeld over twee jaren waarin gelijktijdig aan alle kerntaken wordt gewerkt.