Maatschappelijke Zorg

Crebocode 23181 Leerweg BOL Niveau 4

Matching

Hoe vind je een stage plek?

Voor de opleiding Maatschappelijke Zorg beschikt het team over een BPV-bestand met daarin veel erkende leerbedrijven. De praktijk leert echter dat studenten tegenwoordig via internet uitstekend zelf kunnen zoeken naar stageplekken in een veel breder bestand dan waarover de school momenteel beschikt. Er zijn veel stagesites met MBO stageplekken. Bedrijven/instellingen maken op hun eigen sites kenbaar of zij stageplekken beschikbaar hebben.

Voorbeelden van algemene sites zijn:

  • www.stagemarkt.nl

  • www.stageplaza.nl

  • www.stagemotor.nl

  • www.mbo.startkabel.nl

  • www.tin.nl

Het vinden van een stageplaats in het BOL_traject is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Er wordt een actieve rol van jou als student verwacht. Dit betekent dat je moet nadenken over wat voor stage-ervaring je wilt gaan opdoen en wat je wilt gaan leren om aan de hand van je analyse gericht te gaan zoeken. Je wordt in dit proces begeleid door leraren, de studieloopbaanbegeleider en de BPV-coördinator.

De opleiding heeft samen met jou een inspanningsverplichting voor het vinden van een BPV plaats. Jij hebt ook een inspanningsverplichting om te zorgen dat je direct en snel reageert op een stageplaats. School moet een stageplaats ook goedkeuren, voordat je er stage mag lopen.
Indien je op het moment dat je stage moet lopen geen BPV plaats hebt, dan ben je verplicht om op school aanwezig te zijn.

Mocht je zelf een idee hebben van een instelling waarbij je graag stage zou lopen, dan kun je contact opnemen met de BPV-coördinator.

De opleiding heeft ook afspraken met BPV-instellingen over het aantal stagiairs die geplaatst kunnen worden. Je kunt ook gekoppeld worden aan die BPV-instelling.
Let wel: een 'sollicitatiegesprek' is altijd onderdeel van de definitieve plaatsing!

De opzet van de BPV

De BPV wordt door de BPV-coördinator van de opleiding en je studieloopbaanbegeleider georganiseerd.

In leerjaar 1 ontvang je de indelingsprocedure BPV.

Het team heeft een BPV-bestand. Voordat je wordt ingedeeld in de BPV moet je een profielschets schrijven over jezelf. Je krijgt van je studieloopbaanbegeleider en overige leraren hier feedback over. Om te worden ingedeeld voor de BPV worden eisen gesteld. Je laat daarmee zien dat je een actieve leerhouding hebt. Om ingedeeld te worden in de BPV zal je de bewijzen moeten behalen. Ook de ontwikkelingsgerichte toetsen moeten met een voldaan zijn afgesloten. Daarnaast wordt er gekeken naar je inzet, houding en vaardigheden. Er wordt verwacht dat je binnen 4 werkdagen solliciteert naar het BPV adres.

Het bedrijf /de instelling waar de BPV plaatsvindt, zorgt ook voor de begeleiding. Jouw leraar/begeleider van het Deltion heeft regelmatig contact met de instelling en met jou. De belangrijke afspraken over de BPV worden vastgelegd in een praktijkovereenkomst (POK).

Leerjaar 2 en 3

Zowel in leerjaar 2 als in leerjaar 3 loop je drie dagen stage en ga je 2 dagen naar school.

Ga je je opleiding vervolgen in een 2-jarig maatwerktraject dan start de BPV eerder. De BPV start dan in periode 3 van dat schooljaar.

Waar loop je stage

Je loopt stage bij een door het kenniscentrum SBB erkende instelling. Loop je stage in een voor jouw opleiding niet erkende instelling dan geldt de stage niet!
Op de www.stagemarkt.nl of www.s-bb.nl kun je terugvinden of een stageplaats erkend is.