Maatschappelijke Zorg

Crebocode 23181 Leerweg BOL Niveau 4

Onderwijs en BPV planning

In de planning van je opleiding staat aangegeven welke onderwijseenheden er in welke periode aan de orde komen en wanneer er beroepspraktijkvorming is.

De globale onderwijsplanning voor leerjaar 1 vind je hieronder of in N@tschool.

Tijdens de opleiding wordt ook Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan en Burgerschap gegeven, maar de onderwijsplanning van deze vakken wordt gedurende de opleiding bekend gemaakt.

De leerlijnen binnen het onderwijs van de opleiding:

De studieloopbaanontwikkeling staat centraal binnen de opleiding. Tijdens je studie moet je laten zien dat je je aan het ontwikkelen bent tot professionele beroepsbeoefenaar. Deze ontwikkeling laat je o.a. zien door je te houden aan de afspraken die zijn gemaakt over o.a. het gedrag wat wij op school en in praktijk willen zien. Daarnaast geven de resultaten van de ontwikkelingsgerichte toetsen inzicht in de ontwikkeling die er is gemaakt op het gebied van kennis en/of vaardigheden. Deze resultaten staan in RAPID
Je studieloopbaanbegeleider heeft een belangrijk aandeel in het proces waarin jij leert je eigen ontwikkeling aan te sturen.

De (leerlijn) beroepspraktijk: Deze kan bestaan uit Beroepspraktijkvorming op een erkende stage plaats of de voorbereiding en uitvoering van projecten die een relatie hebben met de praktijk.

Theorie en vaardigheden: In deze leerlijn staat het leren denken en analyseren als professional centraal. Basiskennis staat centraal. Leraren geven binnen deze leerlijn uitleg over theorie, vaardigheidstrainingen zoals basisgespreksvoering, kennis van doelgroepen, belangrijke wet- en regelgeving, het aanbieden van activiteiten.

Projecten zijn een onderdeel van de vaardighedenlijn­
Het Deltion College vindt het belangrijk nauw verbonden te zijn met het werkveld. Buiten stage om hebben studenten tijdens hun studie de gelegenheid om activiteiten en projecten te begeleiden/verzorgen in het werkveld.

Flankerend onderwijs: Dit zijn alle onderwijsactiviteiten, vakken die naast het beroepsgerichte gedeelte worden aangeboden. Dit worden ook wel de generieke vakken genoemd. Dit zijn de vakken Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap.
De onderwijsactiviteiten die worden gegeven in de verschillende leerlijnen worden ingeroosterd in je lesrooster.

Toenemende zelfsturing­
In leerjaar 1 leer je met ondersteuning van de leraren je leerproces te plannen en te organiseren. De leraren ondersteunen je bij het voorbereiden en uitvoeren van opdrachten en taken. In leerjaar 2 en 3 wordt verwacht dat je steeds zelfstandiger je eigen leerproces kan sturen.

De werkwijze­
Zoals al eerder is aangegeven, bestaat de opleiding Maatschappelijke Zorg (MZ) uit een combinatie van school en BPV.
De hele opleiding door werk je aan het verwerven van kennis/theorie en vaardigheden die je moet aanleren teneinde het niveau te bereiken als beginnend beroepsbeoefenaar.
Veel meer dan je tot nu toe gewend was, zal al datgene wat je gaat leren, geïntegreerd worden aangeboden. Zoals al eerder is aangegeven, bestaat de opleiding MZ uit een combinatie van school en BPV.

Direct al in het eerste leerjaar merk je dat je veel zelfstandig of in groepjes aan de slag zal gaan tijdens het werken aan opdrachten. De opdrachten bereiden jou voor op de kwalificerende examens in de vorm van de examenopdrachten schoolexamens. De lessen sluiten aan bij de opdrachten waaraan je werkt.
Kennis en vaardigheden die je nodig hebt om deze goed te kunnen uitvoeren, worden aangeboden tijdens de lessen.

Door corona kan het rooster/het gegeven onderwijs afwijken van de onderwijsplanning.