Maatschappelijke Zorg

Crebocode 23181 Leerweg BOL Niveau 4

Op welke wijze betrekt de opleiding de ouder(s)/verzorger(s)/begeleider(s)

We maken een onderscheid in: ­

  • studenten die nog bij de ouders thuis wonen en 18 jaar of jonger zijn;

  • studenten die zelfstandig wonen en ouder zijn dan 18 jaar.

Je bent zelf medeverantwoordelijk voor het doorgeven van informatie en fungeert als schakel tussen de school en de ouders.

Studenten wonen bij de ouders.
Een goed contact tussen school en ouders wordt erg op prijs gesteld. Dit contact kan gelegd worden door zowel de school als de ouders. Voor ouders van studenten is de aanspreekpersoon binnen de school de studieloopbaanbegeleider.

Studenten wonen zelfstandig.
School communiceert met de zelfstandig wonende studenten. Willen ouders toch geïnformeerd worden, dan zal dit in samenspraak met hun zoon/dochter moeten gebeuren. De zelfstandig wonende student geeft aan zijn studieloopbaanbegeleider te kennen dat ook zijn ouders bij eventuele contacten betrokken willen worden.
Uitnodigingen voor ouders lopen via de student.

Vormen van contact.
Als studenten bij de ouders wonen en als zelfstandig wonende studenten hun ouders bij de contacten willen betrekken, dan zijn er vanuit de school meerdere vormen van contact met ouders mogelijk. ­

  • Informatieavond.
    Jaarlijks worden ouders van eerstejaars studenten in het najaar uitgenodigd voor een kennismaking met de school en de leraren van de opleiding. Deze vorm van contact heeft een informerend karakter.

  • Ouderspreekavond
    Ongeveer halverwege het schooljaar is er een ouderspreekavond naar aanleiding van studieresultaten. Ouders kunnen samen met de student door de school uitgenodigd worden, maar kunnen ook zelf verzoeken om een gesprek met de studieloopbaanbegeleider (of meer leraren).

  • Over de vorderingen wordt aan de ouders informatie gegeven, de student kan die zelf laten zien via Rapid.

  • Incidentele informatie
    De school zal ook contact zoeken met ouders als leraren vinden dat ouders op de hoogte gebracht moeten worden over het functioneren van hun dochter of zoon in de klas. Indien er tussentijdse aanleiding is (bijv. slechte resultaten, verzuim van de leerling), zal de school dus contact met de ouders opnemen. Ouders kunnen zelf initiatief nemen tot een gesprek met de studieloopbaanbegeleider.