Sociaal Werk

Crebocode 25615 Leerweg BOL Niveau 4

Matching

Hoe vind je een stageplek?

Hoe vind je een stageplek? Als opleiding Sociaal Werk vinden we het belangrijk dat een student zelf een leerbedrijf zoekt. Het team beschikt over een basis bpv-bestand met daarin erkende leerbedrijven. Er zijn veel stagesites met MBO stageplekken. Bedrijven/instellingen maken op hun eigen sites kenbaar of zij stageplekken beschikbaar hebben.

De meest gebruikte site voor stageplekken voor onze opleiding is: www.stagemarkt.nl

Het vinden van een stageplek is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Er wordt een actieve rol van jou als student verwacht. Dit betekent dat je moet nadenken over wat voor stage-ervaring je wilt opdoen en wat je wilt leren om aan de hand van je wensen gericht te gaan zoeken. Je wordt in dit proces begeleid door leraren, je loopbaanoriëntatiebegeleider en een bpv coördinator.

De opleiding heeft samen met jou een inspanningsverplichting voor het vinden van een bpv plaats. Jij hebt ook een inspanningsverplichting om te zorgen dat je direct en snel reageert op een stageplaats. School moet een stageplek ook goedkeuren, voordat je er stage mag lopen.

Je gaat op zoek naar een instelling die door het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is aangewezen als erkende opleidingsplaats. De gemaakte stage uren tellen vanaf het moment dat de erkenning door het SBB is afgegeven. Vanuit de opleiding zijn er contacten met verschillende bpv instellingen die in het verleden al eerder stagiairs hebben opgeleid.

In vrijwel alle gevallen verwachten instellingen dat je een officiële sollicitatiebrief opstuurt. Deze laat je controleren door je leraar Nederlands en je LOB’er.

Voorbeelden van instellingen waarbij je de bpv kunt volgen zijn: wijk-, jongeren en/of dienstencentra, woningbouwverenigingen, inloopcentra, sommige scholen voor speciaal onderwijs, penitentiaire inrichting, verslavingskliniek, psychiatrie, gemeentelijke (sociale) diensten en in sommige gevallen zelfs bij uitzendbureaus. Mocht je zelf al een idee hebben van een instelling waarbij je graag stage zou willen lopen, dan kun je contact opnemen met de bpv coördinator of LOB’er. Vaak krijg je dan toestemming om te solliciteren.

Studenten die via de bpv coördinator uiteindelijk aan een adres komen waarbij ze mogen solliciteren, mogen die toegewezen plek in principe niet weigeren. De kans is aanwezig dat je moet reizen naar je bpv plaats. De reiskosten zijn voor eigen rekening, er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de omgeving waar je woont.

Je gaat tijdens de opleiding Sociaal Werk twee keer op stage. De voorkeur gaat er naar uit om de tweede keer op een andere plek stage te lopen. Tijdens je eerste stage ben je twee dagen per week op stage en tijdens je tweede stage ben je drie dagen op stage. Dit noemen we een lintstage. Mocht je geen stageplaats kunnen vinden dan ondersteunt een van de bpv coördinatoren je er mee. Wanneer je een bpv plaats gevonden hebt, dan lever je zo spoedig mogelijk (online) een aanvraag voor een praktijkovereenkomst in. Zonder getekende praktijkovereenkomst kan je niet starten met stagelopen.