Operationele Techniek (Operationeel Technicus & Allround Operationeel Technicus)

Crebocode 23132 (uitstroommogelijkheden: 25345 niv 4 en 25346 niv 3) Leerweg BBL Niveau 3 en 4

Keuzedelen in jouw opleiding

Een opleiding in het mbo is opgebouwd uit een algemeen deel (Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap), een beroeps- en profielspecifiek deel én keuzedelen. De keuzedelen zijn een vast onderdeel van je opleiding. Je opleiding heeft een aantal keuzedelen voor je geselecteerd waaruit je kan kiezen. Dit zijn keuzedelen die aansluiten bij je toekomstige beroep. Het aantal keuzedelen en de bijbehorende Studie Belasting Uren (SBU), zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Elk keuzedeel is een veelvoud van 240 SBU. In overleg met je loopbaanbegeleider (LOB-er) kies je uit de door de opleiding aangeboden keuzedelen.

Keuzedelen binnen de Procestechniek-opleidingen

De keuzedelen bieden de mogelijkheid om de opleiding aan te passen op jouw specifieke wensen, of op die van je werkgever. Binnen de engineerings- en procestechniekopleidingen wordt per periode een brede waaier aan opties geboden, zodat jij telkens kan kiezen welke optie het beste bij jouw leerbehoefte past.

Begeleiding keuzeproces

Tijdens het eerste half jaar van je opleiding, geef jij aan jouw LOB-er door welke modules en keuzedelen jij graag zou willen volgen. Hij of zij zal er ook voor zorgen dat je over voldoende informatie beschikt om een afgewogen keuze te kunnen maken. Mochten er gedurende de opleiding wijzigingen plaatsvinden, waardoor je toch graag andere keuzes zou maken (bijvoorbeeld door veranderingen bij jouw werkgever of door het wisselen van baan) dan kan je dat bij je LOB-er aangeven. In samenspraak wordt dan gekeken naar wat daarin de mogelijkheden zijn.

Keuzes vastleggen

  • Voorafgaand aan de derde periode van jouw opleiding leg je, bijvoorbeeld tijdens de LOB-uren, samen met je LOB-er de keuzes vast die jij graag zou willen maken wat de te volgen keuzedelen betreft.

  • De gemaakte keuzes worden vastgelegd in Osiris, zodat jij altijd terug kan zoeken welke volgende modules je nog gaat volgen.

  • Wanneer je eventueel je keuzes wil aanpassen, dan is het belangrijk dat je hierover contact zoekt met je LOB-er. Je kijkt samen met hem/haar naar de mogelijkheden hierin. Wanneer er een aanpassing mogelijk is, dan wordt dit aangepast in Osiris.

  • Het kan zijn, dat jij een specifiek keuzedeel wilt volgen dat jouw opleiding niet aanbiedt, maar dat wel aangeboden wordt door een andere opleiding binnen Deltion. In overleg met je LOB-er kun je dan een verzoek indienen bij de examencommissie om dit specifieke keuzedeel te mogen volgen. Zij zullen dit verzoek beoordelen. Een keuzedeel mag namelijk niet je eigen opleiding overlappen en het moet uitvoerbaar en te organiseren zijn binnen jouw rooster. Mocht je dit willen doen, ga dan minimaal vier lesweken voorafgaand aan het keuzemoment in gesprek met je LOB-er.

Examinering Keuzedelen

Je rondt elk keuzedeel af met een examen. Dit moet je met een voldoende afsluiten om je diploma te halen.