Operationele Techniek (Operationeel Technicus & Allround Operationeel Technicus)

Crebocode 23132 (uitstroommogelijkheden: 25345 niv 4 en 25346 niv 3) Leerweg BBL Niveau 3 en 4

Onderwijs en BPV planning

Het is goed om te weten hoe de opleiding er in de basis uitziet en waar resultaten terug te vinden zijn. Zelf wil je natuurlijk ook weten hoe je er voorstaat. Daarom bespreek je je studievoortgang en persoonlijke ontwikkeling met je loopbaanbegeleider (LOB'er). Ook je ervaringen in de praktijk worden besproken. Je LOB'er kan jou helpen met het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) en met de planning van je leeractiviteiten.

Je LOB'er is vaak ook je BPV-begeleider. In sommige gevallen wordt hiervan afgeweken en als dit zo is, dan hoor je het tijdig. Als er dingen zijn waar jij tegenaan loopt dan is je LOB'er ook altijd het eerste aanspreekpunt. Heb je behoefte aan extra ondersteuning en/of extra begeleiding, dan kun je ook altijd terecht bij het Studenten SuccesCentrum (SSC). Zij bieden verschillende trajecten/ ondersteuning aan. Je LOB'er kan je hier meer over vertellen en je hiervoor aanmelden.

Duur van de opleiding

Je volgt de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL-school en werken). Tijdens de opleiding combineer je leren en werken. Je gaat 2 dagdelen per week naar school (middag/avond) en je werkt 3 à 4 dagen per week in een erkend leerbedrijf.

  • De opleiding OT duurt in principe 2 jaar + half jaar examen

  • De opleiding AOT duurt in principe 2,5 jaar + half jaar examen

Hoe ziet de opleiding eruit?

Hieronder is te zien hoe de opleiding eruit ziet. De volgorde kan daarbij, afhankelijk van je instroommoment in het jaar, verschillen. In principe zul je altijd starten met de module "Veiligheid en Techniek" en uiteindelijk de opleiding afronden met een periode van examinering. In geval van Operationeel Technicus (n3) vervallen de modules "Procestechniek Specialist I en II" en ga je dus al eerder aan de slag met je examen.

Daarnaast rond in 3x een half jaar, waarin je 2 lesuren per week óf “Nederlands & Burgerschap”, óf “Engels”, óf “Rekenen” volgt, de generieke vereisten voor je opleiding af.

Legenda:

  • geel: hieronder vallen verplichte vakken zoals nederlands, engels, rekenen, burgerschap, maar ook wiskunde en natuurkunde

  • blauw: dit zijn de inhoudelijke modules van de opleiding

  • oranje: dit zijn de vaste keuzedelen die samenhangen met de door jou gekozen uitstroomrichting

  • rood: de examenperiode

Studieprogramma - Allround operationeel Technicus

Overig aanbod van keuzedelen gedurende het schooljaar

Gedurende jouw opleiding wordt je de mogelijkheid geboden om keuzedelen in te wisselen voor andere modules die mogelijk meer relevantie hebben met jouw opleidingsvraag en/of werksituatie. Onderstaand zie je het overzicht zoals dat gedurende het studiejaar '23-'24 wordt aangeboden.

In principe herhaald dit programma zich jaarlijks, zodat je ook in de daaroop volgende jaren dus ook deze keuzes kan maken. Het aanbod zal daarbij mogelijk nog verder worden uitgebreid en/of wijzigen, dus als je andere keuzes wil maken neem dan tijdig contact op met jouw LOB'er.

Verder kan het zijn dat sommige modules op andere dagen dan de oorspronkelijke lesdag[AO1] [AO2] worden aangeboden. Bij het bepalen van de definitieve keus qua modules worden deze lesdagen ook door de LOB’er met je besproken.

Disclaimer: Doordat het werkveld constant in beweging is en de opleiding zich daardoor ook steeds verder doorontwikkeld óf doordat jijzelf andere keuzes wil maken, kan het zijn dat gedurende de opleiding in bovenstaande schema's wijzigingen plaatsvinden. Wanneer dit het geval is wordt je hierover door je LOB'er geïnformeerd. De duur van de opleiding en opbouw middels modules zal in dergelijke gevallen niet wijzigen.