Mediavormgeving (Mediavormgever)

Crebocode 25633 Leerweg BOL Niveau 4

Onderwijs en BPV planning

De opleiding Mediavormgever duurt vier jaar. Het is mogelijk de opleiding te versnellen tot drie jaar.
Tijdens de opleiding werk je aan verschillende projecten. Dit zijn opdrachten die je of alleen of met een groep uitvoert aan de hand van een gegeven thema. Per semester krijg je 2 projecten van twee weken. Ieder project wordt afgesloten met een presentatie en inspiratie week, de PI week. De stage (BPV) is vijf werkdagen in de week (maandag tot en met vrijdag, voltijds).

Fase 1
Het eerste halfjaar staat in het teken van de kennismaking met de branche en het beroep waar je voor wordt opgeleid. Ook maak je natuurlijk kennis met de voor jou nieuwe vakken en vaardigheden binnen de opleiding. Dit doe je door middel van het volgen van modules die bestaan uit een combinatie van kennis, vaardigheden en houding.

Alle modules zijn even belangrijk voor het leggen van een goede basis.

Er worden ook verschillende keuzedelen aangeboden waaruit je aan het einde van het eerste jaar een keuze maakt. Door middel van het maken van keuzes kun je uiteindelijk werken aan vaardigheden die jij belangrijk en interessant vindt voor het vervolg van je opleiding, maar ook voor je beroepsperspectief.

Fase 2
Tijdens fase 2 wordt er naast een aantal verplichte modules ook een aantal profielmodules aangeboden waaruit je een keuze mag maken. Iedere periode rond je de modules af met een project. Je krijgt tevens opdrachten van het Beeldbureau. Dit is het interne reclamebureau van de opleiding Mediavormgeving waarin opdrachten voor klanten worden uitgevoerd. Dit zijn klanten uit de non-profit sector.
Je werkt aan een aantal externe opdrachten, de producties zijn groter van omvang en er wordt meer een beroep gedaan op jouw zelfstandigheid en worden ze uitgevoerd in groepen. Deze groepen kunnen per periode verschillen in grootte.

Je gaat je in fase 2 al voorbereiden op je stage door aan de slag te gaan met je portfolio en je leerwensen/leerdoelen te formuleren. Je gaat je oriënteren op bedrijven in de sector waar jij praktijkervaring op wilt gaan doen. Voor de één zal dat bij een reclamebureau zijn of een bedrijf met een eigen marketingafdeling, voor de ander een film- of animatiestudio, of een bedrijf op het gebied van webdesign.

Fase 3
De BeroepsPraktijkVorming (BPV) vindt plaats in de derde en laatste fase van je opleiding. De BPV is onderverdeeld in een oriënterende- en een verdiepende stage van elk vijf maanden, al dan niet onderbroken door een examenperiode. Je doet hiermee binnen je opleiding in ieder geval 10 maanden intensief praktijkervaring op binnen het werkveld.

Je gaat fulltime aan de slag binnen een bedrijf. Je wordt begeleid door een praktijkopleider. Daarnaast onderhoud je contact met je stagedocent die je ook zal bezoeken op je stageplek. Je hebt ook twee terugkomdagen op school. De stage wordt afgesloten met een eindbeoordelingsgesprek. Daarnaast heb je een stageverslag gemaakt welke door de praktijkopleider beoordeeld zal worden. In het stageverslag maak je zichtbaar wat je geleerd en gemaakt hebt. Natuurlijk maak je van je stageverslag een goed vormgegeven boekwerk waarin je je kennis en creativiteit laat zien.