23371 Engineering (BOL-opleidingen Commercieel Technicus 25920 & Technicus Engineering 25919)

Crebocode 23371 (uitstroommogelijkheid 25919 en 25920, BOL) Leerweg BOL Niveau 4

Keuzedelen in jouw opleiding

Een opleiding in het mbo is opgebouwd uit een algemeen deel (Nederlands, rekenen, Engels en Burgerschap), een beroeps- en profielspecifiek deel én keuzedelen. De keuzedelen zijn een vast onderdeel van je opleiding. Je opleiding heeft een aantal keuzedelen voor je geselecteerd, waaruit je kan kiezen. Dit zijn keuzedelen die aansluiten bij je toekomstige beroep. Het aantal keuzedelen en de bijbehorende Studie Belasting Uren (SBU), zijn afhankelijk van de gekozen opleiding. Elk keuzedeel is een veelvoud van 240 SBU. In overleg met je LOB-er kies je uit de door de opleiding aangeboden keuzedelen.

Keuzedelen binnen de engineerings-opleidingen

Halverwege het eerste leerjaar maak je de keuze in welke studierichting je verder wilt. Doordat je de keuze maakt voor een studierichting, heb je ook direct vier tot vijf keuzedelen gekozen. Deze keuzedelen geven vorm en inhoud aan de door jouw gekozen studierichting.

Daarnaast kies je halverwege leerjaar twee voor een vrij keuzedeel dat je volgt en afrondt in de laatste periode van dat studiejaar. Voor dit keuzedeel kun je kiezen uit het aanbod van de opleiding en/of één van de Deltionbrede keuzedelen. Het is mogelijk dat er bij het volgen van een keuzedeel aanvullende eisen worden gesteld, zoals bijvoorbeeld het volgen van extra BPV. Je LOB-er kan je hier meer over vertellen.

Begeleiding keuzeproces

Gedurende jouw studieloopbaan, begeleidt jouw LOB-er jou in jouw keuzeproces. Er zijn meerdere contactmomenten, zodat we jou hierover kunnen informeren en zodat we je kunnen ondersteunen bij het maken van een keuze.

Keuzes vastleggen

  • In het eerste leerjaar kies je je uitstroomrichting. Hiermee kies je meteen een aantal keuzedelen die wij hebben vastgelegd. Door hier bijvoorbeeld te kiezen voor "Smart Energy" zul je in het vervolg van je opleiding 4 tot 5 bijbehorende keuzedelen afronden die horen bij deze uitstroomrichting. De keuze voor het uitstroomprofiel wordt halverwege het eerste leerjaar gemaakt.

  • In het tweede leerjaar kiest je voor een vrij keuzedeel waarbij je de keus kan maken uit een aanbod vanuit de opleidingen óf voor een Deltionbreed keuzedeel. Hierbij geldt dat aanmeldingen op volgorde van aanmelding worden verwerkt totdat de maximale groepsgrootte is bereikt. Belangrijk dus om tijdig je keuze door te geven, zodat je bij jouw eerste keus kan worden ingedeeld.

  • Het kan zijn dat jij een specifiek keuzedeel wilt volgen dat jouw opleiding niet aanbiedt, maar dat wel aangeboden wordt door een andere opleiding binnen Deltion. In overleg met je LOB-er kun je dan een verzoek indienen bij de examencommissie om dit specifieke keuzedeel te mogen volgen. Zij zullen dit verzoek beoordelen. Een keuzedeel mag namelijk niet je eigen opleiding overlappen en het moet uitvoerbaar en te organiseren zijn binnen jouw rooster. Mocht je dit willen doen, ga dan minimaal vier lesweken voorafgaand aan het keuzemoment in gesprek met je LOB-er.

Examinering Keuzedelen

Je rondt elk keuzedeel af met een examen. Dit moet je met een voldoende afsluiten om je diploma te halen.