Luchtvaartdienstverlener

Crebocode 25636 Leerweg BOL Niveau 4

Voorbereiding

Algemeen

Tijdens de BPV-lessen en de lessen horecaleerbedrijf word je voorbereid op de BPV voor alle leerjaren.

Eerste studiejaar: gastheer/gastvrouw praktijklessen.

In het eerste studiejaar doe je praktijkervaring op als gastheer of gastvrouw op middagen en/of avonden bij één van de horecaleerbedrijven. Let op: je kiest voor een beroep met onregelmatige werktijden en dat zie je ook terug in je praktijklessen en stages. Houd er rekening mee dat dit ook betekent dat je tot laat in de avond en in de weekenden werkt.

Tweede studiejaar: hotel-, luchthaven- of vliegstage

In het tweede studiejaar ga je ongeveer 20 weken (minimaal 720 uur) stage lopen. Dat kan zijn in een hotel in het binnen- of buitenland. Daarnaast is er een beperkt aantal stageplaatsen beschikbaar bij TUI Fly (>19 jaar) en Axxicom (luchthaven Schiphol). Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden van TUI Fly en Axxicom. In leerjaar 1 wordt een stagemarkt georganiseerd om je te oriënteren op je tweedejaars stage. De stagecoördinator organiseert ook een voorlichtingsavond voor ouder(s)/verzorger(s)/ begeleiders(s) en studenten over de eisen, voorwaarden en de procedure van solliciteren. De studenten volgen BPV- voorbereidingslessen. Elk stagegebied heeft zijn eigen stagebegeleider, die je begeleidt bij het solliciteren tijdens de stage en de Praktijkovereenkomst (POK) voor je aanvraagt.

Derde studiejaar: luchthaven- of vliegstage

In het derde studiejaar loop je minstens 800 uur stage op een luchthaven of bij een luchtvaartmaatschappij. Houd er rekening mee dat je voor deze stage binnen een straal van 60 minuten reistijd van de luchthaven moet wonen. De kans is dus heel groot dat je woonruimte in de buurt van de luchthaven moet zoeken. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening. In de luchtvaart wordt 24/7 gewerkt. Dit betekent dat jij ook op onregelmatige tijdstippen doordeweeks en in het weekend op de luchthaven aanwezig moet kunnen zijn.

In het tweede studiejaar komen de verschillende bedrijven zich presenteren op de “bedrijvendagen”. Zo krijg je een idee van de werkzaamheden bij de bedrijven. De studenten volgen BPV- voorbereidingslessen.

De stagecoördinatoren organiseren een voorlichtingsavond voor ouder(s)/verzorger(s)/ begeleider(s) en studenten over de eisen, voorwaarden en de procedure van solliciteren. Elke stage heeft zijn eigen stagebegeleider, die je begeleidt bij het solliciteren en de Praktijkovereenkomst (POK) voor je aanvraagt.

Benodigdheden voor BPV
Voordat je aan de BPV gaat deelnemen moet je ook enkele zaken geregeld hebben. Welke dat zijn kun je hieronder lezen.

Aanvraag Schipholpas
Studenten van de opleiding luchtvaartdienstverlener gaan stage lopen en/of examineren op een luchthaven en hebben dus toegang nodig tot airside-gebied. Dit is het gedeelte waar de vliegtuigbewegingen plaatsvinden. Om toegang te krijgen tot dit gebied op Schiphol moet je beschikken over een Schipholpas. Om in het bezit te komen van een Schipholpas moet een formulier “aanvraag Schipholpas” worden ingevuld. Dit wordt ondertekend door school en het bedrijf.

Voordat de aanvraag voor een Schipholpas in gang gezet kan worden, moet de student beschikken over een VGB (Verklaring van Geen Bezwaar).

VGB (Verklaring van Geen Bezwaar)
De AIVD (onderdeel van Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) geeft aan de hand van een screening het VGB af. De Koninklijke Marechaussee voert het veiligheidsonderzoek uit onder mandaat van het Hoofd van de AIVD.

Daarvoor moeten 2 formulieren worden ingevuld:

  • A – “Opgave persoonlijke gegevens Veiligheidsonderzoek B-Burgerluchtvaart”. Dit formulier is te vinden op de site van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onder afdeling Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Dit wordt ondertekend door de student indien 18+, bij 18- door ouders en verzorgers.

  • B – “Aanmelding Veiligheidsonderzoek Burgerluchtvaart “. Dit formulier is te vinden op de site van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onder afdeling Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Het formulier wordt ingevuld en ondertekend door school en voorzien van een stempel.

Bron: www.schipholgroup.nl / Werken Vacatures / Schipholpas/ Veiligheid Beveiliging/Basistraining Safety en Security.

Wat betekent dit voor toelating voor studie LVD?
Een student moet in bezit zijn van een Schipholpas om studie luchtvaartdienstverlener te kunnen afronden. En moet dus beschikken over:

  • geldig legitimatiebewijs. Een rijbewijs is geen geldig legimitatiebewijs;

  • origineel en ondertekend Aanvraagformulier Schipholpas;

  • originele Verklaring van Geen Bezwaar – VGB- van de Koninklijke Marechaussee.