Retailmedewerker BOL/BBL

Crebocode 25808 Leerweg BOL/BBL Niveau 2

Voorbereiding

BOL/BBL

Voor zowel BOL- als BBL-studenten is een goede voorbereiding essentieel, zij het voor een stageperiode (BOL) of de werkplek (BBL). Op school worden lessen over beroepspraktijkvorming (bpv) gegeven om studenten voor te bereiden op hun praktijkervaring. Tijdens deze lessen worden opdrachten uitgelegd en besproken, en wordt er speciale aandacht besteed aan de ontwikkeling van de juiste beroepshouding. Tevens krijg je in deze lessen informatie over wat er nodig is om de bpv-periode succesvol af te ronden.

POK

Voordat je aan een bpv-periode begint, moet de praktijkovereenkomst (POK) zijn ingevuld. De POK bevat belangrijke informatie, zoals:

  • de duur van de periode;

  • het totale aantal uren;

  • en de naam en adresgegevens van het bedrijf waar je de bpv gaat volgen.

Via een digitaal POK-aanvraagformulier vul je de vereiste gegevens in. Dit bespreek je met je loopbaanbegeleider en de bpv-coördinator. Na goedkeuring wordt het aanvraagformulier doorgestuurd naar het bpv-bureau, dat de gegevens verwerkt. De POK is een bindende overeenkomst die door het bedrijf, de school en jou als student wordt ondertekend.

Erkend leerbedrijf

Het is belangrijk dat je stage of werkplek plaatsvindt bij een erkend leerbedrijf dat is goedgekeurd door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Daarnaast moet het erkende leerbedrijf ook erkend zijn voor de juiste werkprocessen die relevant zijn voor jouw opleiding.

Er zijn drie belangrijke regels met betrekking tot de bpv:

  1. Het is verplicht om een geldige POK te hebben om aan de bpv-periode te kunnen beginnen.

  2. Je moet stagelopen bij een erkend leerbedrijf.

  3. Het erkende leerbedrijf moet ook erkend zijn voor de juiste werkprocessen.

Niet voldoen aan deze regels kan leiden tot studievertraging. We verwachten daarom van elke student dat hij of zij de eigen verantwoordelijkheid neemt om aan deze regels te voldoen.