Manager/ondernemer horeca

Crebocode 25184 Leerweg BOL Niveau 4

Voorbereiding

Gedurende je opleiding wordt je voorbereidt op de BPV. Dit gebeurd door middel van informatie tijdens de verschillende theorie en praktijklessen. Daarnaast wordt je ook voorbereidt op de bpv tijdens gesprekken met je loopbaanbegeleider.

Voordat je aan de BPV begint moet je een aantal stappen nemen. Hieronder staat wat er gedaan moet worden om tot een succesvolle BPV te komen.

  1. Voorlichting bijwonen door de voorlichter van het BPV-bureau.

  2. Invullen en inleveren van het keuzeformulier (aangeven in welke regio je staat wilt gaan lopen) BPV bij je loopbaanbegeleider.

  3. De loopbaanbegeleider checkt of je aan alle voorwaarden die de BPV stelt hebt voldaan.

  4. Na positief advies levert de loopbaanbegeleider het keuzeformulier in bij het BPV-bureau.

  5. Het BPV–bureau levert het keuzeformulier in bij de betreffende BPV-begeleider van die regio.

  6. De BPV-begeleider neemt binnen een week contact op met jou en maakt een afspraak.

  7. De BPV–begeleider neemt samen met jou het volledig ingevulde keuze- en kennismakingsformulier door.

  8. Wanneer er overeenstemming is over de keuze van het BPV - bedrijf, neemt de BPV–begeleider contact op met het stagebedrijf. Als het bedrijf akkoord gaat, mag je gaan solliciteren bij het BPV-bedrijf.

Als er een afwijzing door het bedrijf plaatsvindt, informeer je zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen een werkdag, zowel de BPV-begeleider als het BPV-bureau. Gezamenlijk zal dan naar een andere BPV-plek worden gezocht.

Let op!

Zonder invulling- en inlevering van het keuzeformulier met een handtekening van je loopbaanbegeleider kan er geen BPV plaatsvinden!

Wanneer starten met de stage procedure 

Twee onderwijsperioden voorafgaand aan een stageperiode wordt er een BPV-voorlichting gegeven. Tijdens de cijferbespreking van die periode wordt er vastgesteld of een student(e) wel of niet de stageprocedure mag opstarten.

Voorwaarden hierbij zijn:

Heb je 0 - 2 onvoldoendes/achterstanden dan mag je de procedure opstarten. Heb je meer dan twee onvoldoendes/achterstanden dan mag je de stage procedure nog niet opstarten. Heb je meer dan twee achterstanden dan zal je dit eerst moeten gaan wegwerken voordat je de stageprocedure kan opstarten. Het opstarten van de stageprocedure kan pas na de BPV-voorlichting.

Tijdens de stageperiodes moet er een aantal uren gemaakt worden. Per semester is dat minimaal 760 klokuren. Indien een student(e) tijdens zijn stage te weinig uren heeft gemaakt dan zullen deze uren meegenomen moeten worden naar een volgende stageperiode. Te veel gemaakte uren gaan in overleg met het stagebedrijf.

Sollicitatieprocedure

Nadat je BPV–begeleider contact heeft opgenomen en het BPV–bedrijf een positieve reactie heeft gegeven mag je solliciteren.

Naar aanleiding van je sollicitatiebrief +cv word je uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Als het om een BPV in het buitenland gaat kanhet betekenen dat je hiervoor naar het buitenland moet reizen. Tijdens dit gesprek worden er afspraken gemaakt over de werkzaamheden die je gaat doen.

Ook de mogelijkheden op het gebied van huisvesting kunnen worden besproken. Dit alles kun je vooraf bespreken met je regio-begeleider.

Tijdens je sollicitatiegesprek geef je aan welke werkprocessen jij moet behandelen tijdens je BPV-periode. Vul samen met degene met wie je het gesprek hebt de menukaart in. Hierop kun je vinden welke werkprocessen je voor de kerntaak moet doen.

Na de sollicitatie breng je verslag uit van het gesprek aan je regio-begeleider.

Als je een week na het sturen van je sollicitatiebrief nog geen bericht van het bedrijf hebt ontvangen, neem je telefonisch contact op met het bedrijf. Stel wel je BPV-begeleider hiervan op de hoogte.

Praktijkovereenkomst (POK)

De inspectie eist dat er tussen het BPV-bedrijf en de student een

Praktijk Overeen Komst wordt gesloten. Deze POK is ook van belang om een (uitwonende) studiebeurs te kunnen krijgen. Daarnaast is de POK een bewijs voor de inspectie dat je stage loopt of hebt gelopen.

In deze POK zijn de rechten en plichten van de partijen opgenomen.

Direct nadat je BPV-bedrijf heeft bevestigd dat je mag stage lopen moet je het BPV-bureau hiervan op de hoogte stellen.

Je moet de volgende gegevens aan het BPV-begeleider doorgeven:

Je naam en opleiding;

Naam van het BPV-bedrijf, en het volledige adres van het BPV-bedrijf; Start- en einddatum van de BPV; Eventuele bijzonderheden.

Je BPV-begeleider zorgt er voor dat de POK wordt aangemaakt door de studentenadministratie en naar je huisadres wordt gestuurd. In uitzonderingsgevallen wordt de POK direct aan het bedrijf gezonden. Dit kan gebeuren als de BPV al is begonnen of er een onjuiste informatie op de POK staat.

Onmiddellijk bij aanvang van de BPV moeten de drie exemplaren van de POK door het bedrijf en de student worden ondertekend. De student stuurt een exemplaar van de POK die door alle partijen getekend is in de retourenvelop terug naar school. Een exemplaar is bestemd voor het bedrijf de ander voor de student.

Urenverantwoording

Als stagiair(e) moet je een urenverantwoording bijhouden. Je krijgt hiervoor een urenboekje. Heb je het urenboekje niet gekregen, vraag er dan naar bij het BPV-bureau. Het bijhouden van de gewerkte uren is samen met je POK een vereiste voor het verkrijgen van je studiefinanciering.

Identificatieplicht

Voor iedereen vanaf 14 jaar geldt de Wet op de Identificatieplicht. De werkgever is bij indiensttreding verplicht een geldige ID-bewijs te vragen. Hij moet een kopie daarvan in de personeelsadministratie opnemen. Geldig zijn een paspoort of een identiteitskaart (ID-kaart).

Voor in het buitenland is het verstandig een paspoort te hebben.

Een ID-kaart wordt in vele gevallen niet geaccepteerd. Dit kan gebeuren bij het aanvragen van een bankrekening voor de uitbetaling van de stagevergoeding.

Let op!   

Bij indiensttreding geldt een rijbewijs niet  als geldig ID-bewijs! Bij controle op de werkplek moet jij je altijd kunnen identificeren. Dan is wel een rijbewijs toegestaan.