Manager/ondernemer horeca

Crebocode 25184 Leerweg BOL Niveau 4

Matching

Je wordt geplaatst in het door school aangewezen bedrijf.

De BPV-plaatsing geschiedt door en onder verantwoordelijkheid van de BPV-coördinator van de regio. Voorwaarden voor de plaatsing:

· Je hebt toestemming nodig van je loopbaanbegeleider;

· de BPV-bedrijven hebben een erkenning van de betreffende kenniscentra;

· het BPV-bedrijf past bij jouw wensen en capaciteiten;

· jij voldoet aan de door het bedrijf gestelde eisen.

Jouw loopbaanbegeleider probeert in samenwerking met de BPV-begeleider de juiste persoon bij het juiste bedrijf te plaatsen. Het kan dus voorkomen dat niet altijd aan jouw wensen kan worden voldaan.

Eerder beginnen

Het kan voorkomen dat het BPV-bedrijf jou vraagt eerder of later te beginnen dan de officiële begindatum van de BPV-periode. Gezien de rechtspositie die je bekleedt, namelijk die van schoolgaande student, is dit niet mogelijk. Je bent dan immers vanuit school niet verzekerd. Uitzonderingen in welke vorm dan ook, kunnen uitsluitend toegestaan worden na overleg en met schriftelijke toestemming van de BPV-coördinator.

Contact student en BPV-begeleider

Wanneer je begint met de BPV moet je binnen twee weken na aankomstop je BPV-plaats contact opnemen met je BPV-begeleide van de regio. Daarna heb je de verplichting één keer per maand aan de BPV-begeleider van de regio te laten weten hoe het met je gaat.

Studiefinanciering

Wanneer je tijdelijk studeert of stage loopt in het buitenland, moet je aan twee voorwaarden voldoen om je studiefinanciering te behouden:

je blijft als voltijdstudent ingeschreven staan bij een Nederlandse opleiding;

je studie of stage in het buitenland is onderdeel van je Nederlandse opleiding.

Voldoe je aan deze twee voorwaarden, dan loopt je studiefinanciering gewoon door. Voor je Studenten ov-chipkaart kun je een vergoeding aanvragen.

Wat moet je regelen?

DUO

Ga je tijdelijk voor stage of studie naar het buitenland? We adviseren je om minimaal twee maanden van tevoren de volgende zaken bij DUO te regelen: geef je adreswijziging en een Nederlands postadres door

vraag een beurs voor uitwonenden aan (als je die nog niet hebt)

vraag een vergoeding voor je Studenten ov-chipkaart aan

zoek een zaakwaarnemer: iemand om je zaken te behartigen tijdens je afwezigheid.

Zie hiervoor:

https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/tijdelijk-naar-het-buitenland.jsp

Belastingen

Voor het in het buitenland verkregen inkomen (loon) zal ook in het land waar het loon is uitgekeerd een soort loonbelasting moeten worden betaald. Informatie hierover kun je krijgen bij de personeelsafdeling van het bedrijf. De Nederlandse

belastingwetgeving moet er voor zorgen dat het loon dat in het buitenland is verdiend en daar al is belast niet nog eens wordt belast. Daarom zijn er verdragen (OESO standaardverdragen) gesloten met diverse landen die er in voorzien dat de nationale wetgevingen regels moeten bevatten die dubbele belastingheffing voorkomen. Ook is er een regeling Besluit ter voorkoming van dubbele belasting. De belastingdienst kan hier meer informatie over geven.

BPV-vergoeding aan studenten

De BPV-vergoeding in het buitenland verschilt per land en is afhankelijk van de daar van kracht zijnde regelingen. Voor de BPV-vergoeding binnen Nederland verwijzen we naar de bijlage 6: “Modelregeling Koninklijke Horeca Nederland” en werkgroep directeuren Horeca (WDH) van de BTG HTVF.

Let op! Je kunt als student geen rechten ontlenen aan dit convenant!

Subsidies Erasmus

Een mbo-student kan slechts eenmaal in zijn mbo-tijd een subsidie aanvragen uit het Erasmusfonds. Voorwaarden zijn dat de student zelf moet zorgen voor kost- en inwoning en het niet betaald krijgen voor de werkzaamheden. In uitzonderingsgevallen beslist de stagecoördinator .

Bijvoorbeeld: www.stagemarkt.nl of www.s-bb.nl